POZIVAJU ČLANOVE CIK-a BiH DA IZVRŠE SVOJE OBAVEZE KAKO TO ZAKONI PROPISUJU

SDA HNK-a poziva CIK da donese odluku o ponavljanju izbora u Stocu

Objavljeno:30.10.2016 - 19:43
A A A Times Arial

 Izvršni odbor Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) Hercegovačko-neretvanskog kantona poziva članove Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da prestanu s politizacijom prekinutih izbora u općini Stolac i donesu odluku koju nalaže Izborni zakon BIH o ponavljanju izbora na svim redovnim biračkim mjestima, saopćeno je iz tog odbora.

- Nedopustivo je da pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH svojim inicijativama i prijedlozima izlaze iz zakonom propisanih okvira institucije koju predstavljaju i time nastoje ovo nezavisno tijelo pretvoriti u organe gonjenja, a ne u organ za provođenje izbora, što mu je osnovna namjena. SDA poziva članove CIK-a da svoje obaveze izvrše na način kako to propisuje Izborni zakon i u zakonom predviđenim rokovima, a da istražne i sudske procese prepuste za to nadležnim institucijama - citat je iz saopćenja.  

Jasno je da se smišljenim odugovlačenjem donošenja odluke o ponavljanju izbornog procesa u općini Stolac stvara atmosfera konfuzije i pravnog vakuuma, što u konačnici treba da rezultira potpunom paralizom rada CIK-a, a takvo stanje odgovara samo HDZ-u BIH, navodi također ovaj odbor.

Ističe i da posebno zabrinjava pokušaj pojedinih članova Centralne izborne komisije BiH da prikriju odgovornost predsjednika Općinske izborne komisije (OIK) Ivana Perića.

- Brojne registrovane i dokumentirane nepravilnosti, tačnije teška kršenja izbornog procesa, koja su se desila u režiji gospodina Ivana Perića, svjesno se zanemaruju i minimiziraju, a težište odgovornosti jednostrano prebacuje na članove “Inicijative za Stolac”, odnosno na njenog kandidata za načelnika, iako za takvo što nisu utvrđene zakonske okolnosti - navodi Izvršni odbor organizacije SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

IO KO SDA HNK podsjeća CIKBiH  da je obavezan donijeti odluku o ponavljanju izbora u Stocu u roku propisanom Izbornim zakonom BiH "jer će se u protivnom naći u zoni krivične odgovornosti zbog kršenja odredbi zakona".

Članovi CIK-a ne bi smjeli podlijegati pritiscima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji pitanje Stoca uporno nastoji prebaciti u sferu hrvatskog vitalnog nacionalnog interesa, odnosno borbe za hrvatski nacionalni teritorij, niti biti izvršioci njegovih političkih zahtijeva, naveo je u saopćenju Izvršni odbor KO SDA.