Bombe kod Vu­či­će­ve ku­će stigle iz BiH

Region
Bombe kod Vu­či­će­ve ku­će stigle iz BiH
Na ar­se­na­lu oru­žja ko­je je pro­na­đe­no ne­da­le­ko od po­ro­di­čne ku­će Ale­ksan­dra Vu­či­ća, pre­mi­je­ra Srbi­je, u Ja­jin­ci­ma tra­ži se DNK ma­te­ri­jal, na­kon či­jeg vje­šta­če­nja će mno­go to­ga bi­ti ja­sni­je, a sam pred­sje­dnik Vla­de Srbi­je je ju­če re­kao da ni­je bi­lo po­ku­ša­ja aten­ta­ta, ali oče­ku­je od bez­bje­dno­snih slu­žbi da to ri­je­še.

Na ar­se­na­lu oru­žja ko­je je pro­na­đe­no ne­da­le­ko od po­ro­di­čne ku­će Ale­ksan­dra Vu­či­ća, pre­mi­je­ra Srbi­je, u Ja­jin­ci­ma tra­ži se DNK ma­te­ri­jal, na­kon či­jeg vje­šta­če­nja će mno­go to­ga bi­ti ja­sni­je, a sam pred­sje­dnik Vla­de Srbi­je je ju­če re­kao da ni­je bi­lo po­ku­ša­ja aten­ta­ta, ali oče­ku­je od bez­bje­dno­snih slu­žbi da to ri­je­še.

"Si­gu­ran sam da će na­ći bar par­ci­jal­ni DNK i us­ta­no­vi­ti šta je bi­lo. Ako i to ne pro­na­đe­mo, zna­će­mo o če­mu se ra­di. Sve će­mo da zna­mo ve­če­ras po­što je go­to­vo ne­mo­gu­će da ne­ma par­ci­jal­nog DNK, ne­ko je mo­rao da sta­vi met­ke u ši­ne, a ni­su svi do­kto­ri na­uka da bi to mo­gli da izve­du. Ako ne na­đe­mo ni­šta, on­da mi je ja­sno o če­mu se ra­di, ali ne znam oda­kle do­la­zi. I da­lje sam kao gus­ka u ma­gli, bez ob­zi­ra na bez­broj te­ori­ja", re­kao je ju­če Vu­čić is­ti­ču­ći da o oru­žju ko­je je u su­bo­tu pro­na­đe­no u bli­zi­ni nje­go­ve po­ro­di­čne ku­će ne zna ni­šta vi­še od ono­ga što je objav­lje­no.

U su­bo­tu po­sli­je po­dne u šu­mi u san­du­ci­ma pro­na­đen je ar­se­nal oru­žja, odno­sno zo­lja, če­ti­ri ru­čne bom­be, 100 ko­ma­da mu­ni­ci­je ka­li­bra 7,62 mi­li­me­tra, mu­ni­ci­ja za auto­mat­sko na­oru­ža­nje i snaj­per kao i petnaestak me­ta­ka ne­po­zna­tog ka­li­bra. Po­je­di­ni me­di­ji ja­vi­li su da je oru­žje pro­na­đe­no u auto­mo­bi­lu, što se ka­sni­je ispos­ta­vi­lo kao ne­ta­čno. Naj­ve­ći pro­blem u ci­je­loj pri­či je što je oru­žje na­đe­no na po­go­dnom mjes­tu za upo­tre­bu, odno­sno 15 me­ta­ra pred skre­ta­nje za ku­ću pre­mi­je­ro­vog oca, gdje on čes­to bo­ra­vi, a gdje je zbog kon­fi­gu­ra­ci­je te­re­na ne­op­ho­dno da se uspo­ri. Pre­ma ocje­na­ma struč­nja­ka, mjes­to na ko­jem je pro­na­đe­no oru­žje "ide­la­no je za na­pad na ko­lo­nu vo­zi­la kao i oru­žje ko­je je pro­na­đe­no".

"Je­di­ni pro­blem je što su lju­di iz mog obe­zbe­đe­nja, u ko­je imam po­ve­re­nje, re­kli da je to ide­al­no mes­to, da bi ga i oni iza­bra­li. To je bi­lo je­di­no mes­to", re­kao je Vu­čić.

Ipak, sam pre­mi­jer ju­če ni­je že­lio go­vo­ri­ti o to­me da li pro­na­la­zak oru­žja ima ve­ze sa po­ku­ša­jem aten­ta­ta, na­gla­ša­va­ju­ći da "ni­je bi­lo po­ku­ša­ja aten­ta­ta" i da ne vje­ru­je u to. U je­dnom tre­nut­ku Vu­čić je alu­di­rao na to da je ne­ko oru­žje tu os­ta­vio ka­ko bi ga se ri­je­šio, ali ipak po­dvu­kao da oče­ku­je od bez­bje­dno­snih slu­žbi da to ri­je­še.

Da se ra­di o ide­al­noj lo­ka­ci­ji za na­pad, pot­vrdio je i Ne­boj­ša Ste­fa­no­vić, mi­nis­tar unu­traš­njih po­slo­va Srbi­je, ko­ji je odmah na­kon pro­na­las­ka oru­žja do­šao na li­ce mjes­ta. On je re­kao da zo­lja slu­ži za uni­šte­nje oklo­pnih vo­zi­la ili blin­di­ra­nih auto­mo­bi­la i da je pro­na­đe­na baš na mjes­tu gdje pre­mi­jer ula­zi u uli­cu i gdje mo­ra da se uspo­ri na go­to­vo 10 km na sat.

Ste­fa­no­vić je od bez­bje­dno­snih slu­žbi, pri­je svih od BIA, za­tra­žio da iza­đu sa in­for­ma­ci­ja­ma, a ako to ne mo­gu da ura­de, da se po­vu­ku.

On je juče kasno poslije podne rekao da je istraga pokazala da je dio zolje sa ratišta iz Hrvatske, a dve bombe sa ratišta iz BiH, ali da se ne zna kako je oružje dospjelo na to mjesto.

Go­to­vo svi zva­ni­čni­ci Srbi­je, od mi­nis­ta­ra do ru­ko­vo­di­la­ca po­je­di­nih in­sti­tu­ci­ja, za­tra­ži­li su od na­dle­žnih da što pri­je ri­je­še slu­čaj pro­na­las­ka oru­žja u bli­zi­ni pre­mi­je­ro­ve ku­će is­ti­ču­ći da pri­je svih BIA tre­ba da od­go­vo­ri na klju­čna pi­ta­nja o bez­bje­dnos­ti pre­mi­je­ra.

"Svi oni ko­ji su od­go­vor­ni za be­zbe­dnost pred­se­dni­ka Vla­de tre­ba­lo bi ti­me da se po­za­ba­ve mno­go vi­še ne­go što zna­ju ko je s kim raz­go­va­rao i o če­mu, a ne zna­ju da je ta­ko ne­što mo­gu­će i pri­pre­mlje­no", re­kao je To­mi­slav Ni­ko­lić, pred­sje­dnik Srbi­je, is­ti­ču­ći da je stvar ve­oma ozbi­ljna te da "ako ta­ko ne­što mo­že da se de­si, on­da je oči­gle­dno da mno­gi lju­di ne ra­de svoj po­sao ka­ko tre­ba". Ivi­ca Da­čić, prvi pot­pred­sje­dnik Vla­de Srbi­je i mi­nis­tar spo­ljnih po­slo­va, po­zvao je sve drža­vne or­ga­ne ko­ji se ba­ve bez­bje­dnoš­ću pre­mi­je­ra i nje­go­ve po­ro­di­ce na po­se­ban oprez.

Vu­čić: Pre­po­zna­jem "ru­ko­pis zo­lja"

Na pi­ta­nje šta zna­či to što je mi­nis­tar po­li­ci­je re­kao da "pre­ra­no sti­žu in­for­ma­ci­je, kao da nas ne­ko na­vo­di", Ale­ksan­dar Vu­čić, pre­mi­jer Srbi­je, re­kao je da je oko 16.05 ne­ko do­ja­vio da je ne­što su­mnji­vo ne­gdje u šu­mi u Ja­jin­ci­ma.

"Ne­boj­ša mi je re­kao da ima­mo ne­ke su­mnje na to, a ja sam po­ru­čio 'da se kla­di­mo da ćeš oru­žje da pro­na­đeš na tom mes­tu'", re­kao je Vu­čić. Do­dao je da ga je vrlo brzo po­sli­je to­ga na­zvao Ne­boj­ša Ste­fa­no­vić, mi­nis­tar unu­traš­njih po­slo­va, i pi­tao ka­ko je znao, na šta mu je od­go­vo­rio da je slu­čaj­no po­go­dio is­to­vre­me­no se pi­ta­ju­ći gdje će lju­di da odlo­že svo­je sta­ro oru­žje ne­go baš tu. "A, ne­ki su već sti­gli da nam ja­ve oko 16.15 da zna­ju o če­mu se ra­di. To je ne­ka pri­ča odra­ni­je, ja pre­po­zna­jem 'ru­ko­pis zo­lja'", re­kao je Vu­čić.

Pro­na­đe­no:

1 zo­lja

4 ru­čne bom­be

100 ko­ma­da mu­ni­ci­je 7,62

10-15 me­ta­ka ne­po­zna­tog ka­li­bra mu­ni­ci­ja za auto­mat­sko na­oru­ža­nje i snaj­per

 

Ne propustite