Geliranje noktiju-štetnost

Moda i ljepota
Geliranje noktiju-štetnost
U posljednje vrijeme puno žena primjenjuje tehniku geliranja noktiju upravo iz razloga jer je ova tehnika manikira otporna i dugotrajna. No, činjenica je kako dugotrajna primjena ove tehnike može dovesti do raznih problema s prirodnim noktima.

U posljednje vrijeme puno žena primjenjuje tehniku geliranja noktiju upravo iz razloga jer je ova tehnika manikira otporna i dugotrajna. No, činjenica je kako dugotrajna primjena ove tehnike može dovesti do raznih problema s prirodnim noktima. Stručnjaci tvrde kako učestala upotreba gela za nokte, kao i sredstava za nadogradnju tanji i slabi prirodne nokte, činivši ih krhkima, lomljivima, a može čak prouzrokovati i razvoj raznih infekcija nokta.

Inače umjetna sredstva koja na noktima stoje tijekom duljeg perioda vremena, nisu dobra ideja s obzirom da ne možete znati što se događa ispod laka ili gela - riječi su poznate dermatologinje dr. Chris G. Adiguna, s Medicinskog fakulteta u New Yorka. Kao i u većini drugih stvari, umjerenost je ključ, a to vrijedi i kod gel nadogradnje, kaže ona.

Kada je riječ o običnoj manikuri koja uključuje lak, još uvijek nije znanstveno dokazano da li je krhkost noktiju izazivana kemikalijama iz laka, ili natapanjem u aceton, prilikom njegova odstranjivanja, ali je sigurno kako te kemikalija isušuju površinu nokta i kožicu oko njega.
Žene koje često primjenjuju tehniku geliranja trebale bi znati kako je rizično i izlaganje šaka ultraljubičastom svjetlu koje može izazvati rak kože te razne druge estetske promjene na rukama.

Ukoliko ipak želite koristiti tehniku geliranja, bilo bi poželjno pridržavati se ovih pravila:

Njegujte ruke i nokte te povremeno dopustite da se nokti obnove; da potpuno izrastu bez ikakvih tretmana.
Kada idete na manikuru, ponesite sa sobom kremu sa zaštitnim UV faktorom te namažite ruke, kako biste umanjili štetu od UV zračenja iz lampe.
Poručite vašoj kozmetičarki da vam ne gura kutikulu nokta, jer to može dovesti do upale i infekcije te dodatno isušiti nokte.
Koristite običan lak za nokte, umjesto gel laka, pogotovo ako ste prethodno imali problema s noktima ili ste alergični na aceton.
Rehidrirajte nokte i to nekoliko puta na dan uz pomoć adekvatne kreme, kako bi spriječili njihovo pucanje i tanjenje.
Prilikom uklanjanja gela, nemojte ga guliti.
Potopite samo nokte, ne i cijele ruke i prste u aceton, dok se lak uklanja. Na ovaj čete način spriječiti iritaciju kože.
Ako primijetite bilo kakve promjene na noktima, obavezno posjetite dermatologa.

Ne propustite