Uspješna posjeta delegacije Američke advokatske komore Tužilaštvu KS

Aktuelno
Uspješna posjeta delegacije Američke advokatske komore Tužilaštvu KS
Delegacija Američke advokatske komore – Inicijativa za vladavinu prava (ABA ROLI) organizirala je posjetu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu radi nastavka pružanja podrške i pomoći u sklopu Programa edukacije i obuke u oblasti sektora međunarodne pravde (IJET program). Kroz IJET program osnažuju se sudije, tužioci i branitelji u krivičnim predmetima kao i drugi profesionalci iz sektora pravde koji su odabrani da učestvuju u ovom programu kako bi mogli donositi održive i dugoročne promjene u svojim institucijama i domaćim pravosudnim sistemima.

Delegacija Američke advokatske komore – Inicijativa za vladavinu prava (ABA ROLI) organizirala je posjetu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu radi nastavka pružanja podrške i pomoći u sklopu Programa edukacije i obuke u oblasti sektora međunarodne pravde (IJET program).

Kroz IJET program osnažuju se sudije, tužioci i branitelji u krivičnim predmetima kao i drugi profesionalci iz sektora pravde koji su odabrani da učestvuju u ovom programu kako bi mogli donositi održive i dugoročne promjene u svojim institucijama i domaćim pravosudnim sistemima.

Manje grupe odabranih učesnika programa putuju u SAD gdje učestvuju u jednomjesečnom programu koji obuhvata i akademsku i praktičnu edukaciju, posjete pravosudnim institucijama, upoznavanje s američkim pravnim stručnjacima i formalno mentorstvo, kako bi izradili i revidirali Plan promjena koji će se provoditi u njihovim matičnim institucijama. Po povratku odabranih učesnika programa u svoje matične zemlje mentorski tim će ih posjećivati radi pružanja direktne pomoći u realizaciji Plana promjene.

Tužilaštvo KS je predloženo i izabrano od State Departmenta da učestvuje u IJET programu. 

Uz podršku glavne tužiteljice Dalide Burzić, šef Odjela za ekonomski kriminal i korupciju Sanin Bogunić je u augustu 2016. godine proveo četiri sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je učio od najboljih američkih pravnih stručnjaka koji su specijalizirani za borbu protiv korupcije putem pravosudnog sistema i institucija vlasti. Plan promjene se fokusira na poboljšanje efikasnosti krivičnog gonjenja u predmetima korupcije kroz ciljane reforme ovog odjela. 

Po povratku u Sarajevo Bogunić je radio s tužiteljicom Sabinom Sarajlijom na pokretanju aktivnosti vezanih za Plan promjene. Tokom posjete ABA ROLI-ja bili su prisutni stručnjaci za vladavinu prava i savezni tužilac iz SAD-a, koji su Odjelu za ekonomski kriminal i borbu protiv korupcije pružili dodatnu tehničku pomoć u pogledu Plana promjene.

IJET program je dobio podršku u vidu granta State Departmenta, Odjela za narkotike i poslove na provedbi zakona, Ureda za pomoć i partnerstvo u području krivične pravde, saopćeno je iz ABA ROLI-ja.

 

Ne propustite