Crnadak: BiH treba ekonomski razvoj i procesuiranje korupcije na najvišem nivou

Aktuelno
Crnadak: BiH treba ekonomski razvoj i procesuiranje korupcije na najvišem nivou
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na Globsec Tatra samitu, koji se od 28. do 30. oktobra održava u Bratislavi.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na Globsec Tatra samitu, koji se od 28. do 30. oktobra održava u Bratislavi.

Crnadak je danas učestvovao na sesiji "(Nedostajući) dio slagalice: Zapadni Balkan" zajedno s ministrima vanjskih poslova zemalja regiona.

U svom obraćanju ministar Crnadak je zahvalio domaćinu na odličnoj organizaciji Samita, te istakao da pozitivna odluka Savjeta za opšte poslove od 20. septembra 2016. da zatraži od Evropske komisije da dostavi Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, predstavlja značajan korak BiH na putu ka EU.

Crnadak je upoznao učesnike panela da će evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, upitnik Evropske komisije dostaviti institucijama Bosne i Hercegovine početkom decembra ove godine, te izrazio nadu da će odgovori biti pripremljeni na vrijeme.

Istakao je da očekuje snažnu i nedvosmislenu podršku EU u suočavanju s ovim i drugim teškim izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ministar Crnadak je ponovio opredjeljenost Bosne i Hercegovine da snažno razvija odnose u regionu, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom.

U tom kontekstu pozdravio je jučerašnju posjetu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, kao i odluku nove Vlade Hrvatske da saradnja sa Bosnom i Hercegovinom bude jedan od njenih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta.

- Posebno je važan stav Hrvatske da će poštovati svaki dogovor tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - zaključio je Crnadak i dodao da Bosni i Hercegovini ne treba ni treći entitet, ni Dejton 2, nego snažan ekonomski razvoj i procesuiranje slučajeva korupcije na najvišem nivou, što će vratiti optimizam i perspektivu običnom narodu u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o bezbjednosnom aspektu saradnje EU i zemalja zapadnog Balkana, Crnadak je rekao da su zajedničke akcije i saradnja između EU i zapadnog Balkana od ključnog značaja i ujedno preduslov za bezbjednost čitavog kontinenta i ekonomski napredak. 

- Bosna i Hercegovina ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, uključujući i borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Razmjena informacija i operativna saradnja su ključni u borbi protiv terorizma. Evidentno je da su nadležne institucije i agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini u potpunosti posvećene beskompromisnoj borbi protiv najvećeg bezbjednosnog izazova 21. vijeka - terorizma - zaljučio je ministar Crnadak, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA)

Ne propustite