Predstavljena knjiga 'Obećani čas' autorice Aiše Softić

Kultura
Predstavljena knjiga 'Obećani čas' autorice Aiše Softić
Knjiga "Obećani čas" autorice Aiše Softić, bivše direktorice Zemaljskog muzeja BiH, predstavljena je danas u toj muzejskoj instituciji.

Knjiga "Obećani čas" autorice Aiše Softić, bivše  direktorice Zemaljskog muzeja BiH, predstavljena je danas u toj muzejskoj instituciji.

Knjiga se bavi običajnom praksom bh. muslimana, i to jednim od njenih segmenata koji pokazuju najviše arhaičnih elemenata - običajima u vezi smrti.

Promotori knjige profesori Amila Buturović i Mizra Hasan Ćeman su istakli da je "Obećani čas" studija koja nudi izuzetno vrijedan materijal za istraživanja koja se tiču folklora, usmene tradicije i vjerskih običaja u BiH.

- Stav prema mrtvima izuzetno je bitan za očuvanje tradicije, identiteta i kohezije svake društvene zajednice. U tom smislu, kultura smrti i pogrebni običaji predstavljaju jedno od najinteresantnijih i najslovitijih tematika za društvene i humanističke nauke, ali i jednu  od najznamenitijih u bh. istraživačkim radovima – kazala je Buturović.

Ćeman je naglasio da je antropološki pristup ovoj tematici od posebnog značaja, jer u do sada objavljenim radovima na ovom podneblju kultura smrti se obično tretirala preskriptivno, sa pozicije vjerskih i kulturoloških normi, ili se utapala u šire historijske studije u kojima je imala marginalno mjesto.

On smatra da postavljanje ove tematike kao osnove antropološkog istraživanja koje uključuje etnografski rad, participaciju, intervjue i srodne kvalitativne metode omogućuje pristup ne samo bolje poznatim nego i manje dostupnim, ali polivalentnim mikrolokalnim formama i običajima koji s jedne strane predstavljaju šarolikost istovjetne kulturne i vjerske baštine, a s druge ukazuju na njenu fleksibilnost i adaptabilnost u specifičnim okolnostima.

- Bogatstvo te baštine se može sagledati jedino kroz ovakav detaljan etnografski rad koji zahtijeva istraživačku prisutnost u nekoliko lokacija, senzibilitet i odgovornost prema obredima i onima koji učestvuju u njima te razjašnjavaju i autentično prenose – kazao je Ćeman.

Naglašeno je da rukopis posjeduje relevantnost i za generalnu kulturnu antropologiju jer predstavlja izvanrednu studiju slučaja u vezi sa pitanjima kontinuiteta u običajnosti.

Odlomke iz knjige čitao je bh. glumac Izudin Bajrović.

Ne propustite