SARAJEVO

Otvorena međunarodna ornitološka izložba "Leti riba - pliva ptica"

Objavljeno:28.10.2016 - 18:54
A A A Times Arial

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu danas je otvorena tradicionalna međunarodna ornitološka izložba "Leti riba - pliva ptica".  

Izložbu je organiziralo Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo "Edzup", a prijavljeno je više od  650 ptica i 300 golubova uzgajivača i izlagača iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Na izložbi su, kako je kazao predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica KS Sead Đozo, sve autohtone vrste golubova u BiH koje su priznate kod nas, u Evropi i svijetu.

Prije svega tu je sarajevski golub prevrtač, prvi autentični bh. golub, koji je još 1984. godine priznat kao autohtona vrsta u tadašnjoj Jugoslaviji, a tri godine kasnije u Evropi i svijetu.

- Među autohtonim vrstama golubova postoje šampioni, oni koji su najbolji među njima. Svaki golub ima svoj propisani standard, a on se gleda kroz njegovu boju, stas, dužinu kljuna, boju očiju, a sve to ocjenjuju eksperti u ovoj oblasti, odnosno sudije iz zemlje i inostranstva. Za najbolje izlagače, odnosno golubove dodjeljuju se nagrade, diplome i pehari. Šampion izložbe ovaj put je sarajevski golub prevrtač – kazao je Đozo.

Posebno značajno, kako je dodao, jeste što na izložbu dolaze mladi koji se interesiraju za ovaj hobi.

- Nastojimo kroz ovakve izložbe, kao i golubarnik koji smo napravili u Pionirskoj dolini za sve autohtone vrste golubova da edukujemo i animiramo mlade da se vrate prirodi i da ih na neki način odmaknemo od računara - kazao je Đozo. 

Izložba "Leti riba - pliva ptica" Sarajevo 2016. traje do 30. oktobra.

(FENA)