Nova rezolucija UNESCO-va povjerenstva o Jeruzalemu, Izrael prosvjeduje

Svijet
Nova rezolucija UNESCO-va povjerenstva o Jeruzalemu, Izrael prosvjeduje
Nova rezolucija dolazi osam dana nakon rezolucije Izvršnog vijeća te organizacije na istu temu koja je razbjesnila Izrael. Povjerenstvo za kulturnu baštinu u koje ulazi 21 zemlja članica, konsenzusom je donijelo ovaj tekst na prijedlog Kuvajta, Libanona i Tunisa, u kojemu se izražava žaljenje zbog "štete" i "nezakonita iskapanja" Izraela u staroj gradskoj jezgri Jeruzalema i traži se od njega da poštuje status quo na svetim mjestima, navodi se u nacrtu kojega je presliku dobio AFP. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu ocijenio u priopćenju da je rezolucija UNESCO-va povjerenstva "nastavak teatra apsurda. Ekstremističke islamističke snage uništavaju džamije, crkve i arheološka nalazišta, a Izrael je jedina zemlja u regiji koja ih čuva i osigurava vjersku slobodu za sve religije. Osuditi treba UNESCO-vo povjerenstvo za kulturnu baštinu, a ne Izrael", rekao je. Glavni tajnik PLO-a Saeb Erekat ja pak u priopćenju optužio Izrael da vodi "orkestriranu kampanju" kako bi "ozakonio aneksiju" istočnog Jeruzalema. "Protivno onome što tvrdi izraelska vlada, UNESCO-va rezolucija treba potvrditi važnost Jeruzalema za sve tri monoteističke religije, kršćanstvo, judaizam i islam", rekao je. UNESCO-vo Izvršno vijeće je 18. listopada donijelo rezoluciju o istočnom Jeruzalemu (palestinski dio Jeruzalema) radi zaštite palestinske kulturne baštine u kojoj se niječe tisućljetna povezanost židova i grada. Izrael je odmah prekinuo suradnju s tom organizacijom.


Nova rezolucija dolazi osam dana nakon rezolucije Izvršnog vijeća te organizacije na istu temu koja je razbjesnila Izrael.

Povjerenstvo za kulturnu baštinu u koje ulazi 21 zemlja članica, konsenzusom je donijelo ovaj tekst na prijedlog Kuvajta, Libanona i Tunisa, u kojemu se izražava žaljenje zbog "štete" i "nezakonita iskapanja" Izraela u staroj gradskoj jezgri Jeruzalema i traži se od njega da poštuje status quo na svetim mjestima, navodi se u nacrtu kojega je presliku dobio AFP.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu ocijenio u priopćenju da je rezolucija UNESCO-va povjerenstva "nastavak teatra apsurda. Ekstremističke islamističke snage uništavaju džamije, crkve i arheološka nalazišta, a Izrael je jedina zemlja u regiji koja ih čuva i osigurava vjersku slobodu za sve religije. Osuditi treba UNESCO-vo povjerenstvo za kulturnu baštinu, a ne Izrael", rekao je.

Glavni tajnik PLO-a Saeb Erekat ja pak u priopćenju optužio Izrael da vodi "orkestriranu kampanju" kako bi "ozakonio aneksiju" istočnog Jeruzalema. "Protivno onome što tvrdi izraelska vlada, UNESCO-va rezolucija treba potvrditi važnost Jeruzalema za sve tri monoteističke religije, kršćanstvo, judaizam i islam", rekao je.

UNESCO-vo Izvršno vijeće je 18. listopada donijelo rezoluciju o istočnom Jeruzalemu (palestinski dio Jeruzalema) radi zaštite palestinske kulturne baštine u kojoj se niječe tisućljetna povezanost židova i grada. Izrael je odmah prekinuo suradnju s tom organizacijom.

Ne propustite