Spolno prenosive bolesti-sve o njima

Praktična žena
Spolno prenosive bolesti-sve o njima
Spolno prenosive bolesti se u pravilu prenose izravnim spolnim kontaktom (vaginalnim, oralnim ili analnim), ali isto tako mogu se prenijeti putem krvi (uporabljavane igale i šprice kod uzimanja droge), ili sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće.

Spolno prenosive bolesti se u pravilu prenose izravnim spolnim kontaktom (vaginalnim, oralnim ili analnim), ali isto tako mogu se prenijeti putem krvi (uporabljavane igale i šprice kod uzimanja droge), ili sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće.

Spolno prenosive bolesti su vrlo važan svjetski problem, pogotovo stoga što sve više mladih tj.adolescenata stupa sve ranije u sexualni život nedovoljno educirani o svemu što može dovesti do trajnih posljedica na opće i reproduktivno zdravlje (ako se ne liječe, mogu dovesti do tajnih zdravstvenih posljedica, a AIDS do smrti. Često mijenjaju partnere bez zaštite (kondoma) te konzumiranju droga i alkohola.

Uzročnici spolno prenosivih bolesti su virusi, bakterije, gljivice i ostali mikroorganizmi. Kako svijet napreduje tako i spolno prenosive bolesti „napreduju“ – pdolazi do promjena u uzročnicima, manifestaciji bolesti i posljedicama. Nekadašnje najraširenije spolne bolesti kao sifilis i gonoreja sve su manje zastupljene, iako se u nekim sredinama ponovno javljaju. Današnja najraširenija bakterijska spolno prenosiva bolest je klamidija, uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis.

Ovo su najčešće spolno prenosive bolesti:

Gonoreja

Jedna od današnjih čestih spolnih bolesti koja češće pogađa muškarce a koju uzrokuje gonokok - mikroorganizam koji živi u spolnim organima a prenosi se spolnim odnosom. Ako se ne liječi dovodi do začepljenje sjemenovoda u muškaraca te začepljenje jajovoda u žena što može dovesti do neplodnosti. Oboljela majka pri porođaju može zaraziti dijete, što za posljedicu može imati gonokoknu upalu vjeđa i očnih spojnica u novorođenčeta.

Simptomi: Kod muškarca se manifestira jakim pečenjem pri mokrenju, mutnom mokraćom, jakim bolovima i gnojnim iscjetkom. Kod žena su simptomi slabije izraženi a u nekim slučajevima može doći do lagane bol i pečenje pri mokrenju, simptomi cistitisa, bol u donjem dijelu trbuha i umjereni bijeli iscjedak.

Vaginitis

Vaginitis nastaje kada se mikroorganizam koji prirodno živi u rodnici počinje prekomjerno razmnožavati i uzrokovati bolest. Još nije točno utvrđeno zašto do toga dolazi ali se pretpostavlja da bi uzroci mogli biti: stres, promjena spolnog partnera i sl...

Simptomi: Manifestira se obilnim iscjetkom neugodnog mirisa, a u nekim se slučajevima javlja i nadraženost nakon spolnog odnosa.

Genitalni herpes

Genitalni herpes  se prenosi spolnim putem, a uzročnik je jedan od šest vrsta virusa herpes - najčešće obični virus herpesa ili HSV2. Prva infekcija u pravilu prođe nezamijećena, te virus može više mjeseci ili čak godina mirovati. Aktivira se pri velikim uzbuđenjem, fizičkim naporom, menstruacijom ili jakim umorom. Također bolest se često vraća te može izbiti i na više mjesta. Posebno je opasno kod trudnica jer pri porodu može zaraziti bebu koja nema razvijeni obrambeni sustav.

Simptomi: Svrbež i peckanje u spolnom organu, nakon čega se stvaraju mjehurići koji pucaju i ostavljaju brojna bolna oštećenja sluznice ili kože. Limfni čvorovi na preponama čestoznaju biti povećani i bolni. Pri mokrenju se mogu osjetiti jaki bolovi.

Klamidijske infekcije

Uzročnik klamidije je bakterija Chlamydia trachomatis. Neliječenje klamidije može uzrokovati upalu jajovoda koja se može proširiti na maternicu i jajnike te u konačnici dovesti do neplodnosti. Klamidijska infekcija vrata maternice u trudnice može izazvati teški oblik konjunktivitisa ili upalu pluća u tek novorođenog djeteta.

Simptomi: U žena i muškaraca se najčešće javlja iscjedak i bolovi/pečenje pri mokrenju..

Kandidijaza

Candida albicans je gljivica koja živi u rodnici koja u promjenjenim uvjetima - liječenje antibioticima, oslabljeni imunitet, pod utjecajem sunca, hormonske promjene, trudnoća  se neprirodno razmnožava.

Simptomi: Manifestira se vrlo neugodnim svrabežom i bijelim gustim iscjetkom s grumenčićima. Spolni odnos bude bolan, a pri mokrenju javlja se peckanje. Kod muškaraca se bolest najčešćemanifestira svrbežom glavića penisa i prepucija.

Trihomonijaza

Trihomonijaza je infekcija rodnice i stidnice ili mokraćne cijevi koju uzrokuje mikroorganizam Trichomonas vaginalis koji vrlo dugo može pritajeno živjeti u rodnici. Najčešće se aktivira nakon menstruacijskog krvarenja, kada su uvjeti za razmnožavanje vrlo povoljni.

Simptomi: Kod žena se manifestira kao bolna upala rodnice i stidnice te svrbež i obilni pjenasti iscjedak neugodnog mirisa. Kod muškaraca su smetnje manje – smetnje pri mokrenju ili dolazi do upale glavića penisa.

Šiljati kondilomi/ Genitalne bradavice
Ovu spolnu bolest uzrokuju različiti virusi iz skupine papilomavirusa. Opasni su jer se povezuju s pojavom raka maternice.

Simptomi: Kod žena se bradavice javljajuna malim usnama, po cijeloj površini rodnice, oko čmara ili na stražnjici akod muškarca na glaviću penisa i prepuciju. Ako je broj bradavica nije velik onda se javlja samo svrabež a ako je velik broj bradavica te ako su u skupinama moguća su i krvarenja i tada su bradavice vrlo bolne.

Hepatitis B

Hepatitis B se osim spolnim putem prenosi i krvlju te zaraženim iglama. To je kronična bolest koja za posljedicu može imati cirozu i rak jetre. Virus hepatitisa B se tijekom porođaja prenosi s majke na dijete nte su pretrage obvezne za sve trudnice tijekom prva tri mjeseca trudnoće. U slučaju pozitivnog nalaza, dijete se odmah nakon porođaja cijepi.

Simptomi: Mogu se uopće ne manifestirati  ili se manifestiraju jakim umorom a tek kasnije žutom bojom kože i bjeloočnica.

HIV/AIDS

AIDS je spolna bolest tj. uznapredovali stadij infekcije koja je uzrokovana HIV virusom. HIV dolazi od engl.riječi Human Immunodeficiency Virus  što znači virus humane imunodeficijencije. HIV napada obrambeni sustav organizma na način da ga slabi te za posljedicu ima razvoj specifičnih zaraznih i malignih bolesti. Može proći 10 i više godina, a da inficirane osobe nemaju simptome bolesti, da se izgledaju zdravo.

Međutim, za to vrijeme, imunološki sustav slabi i bolest na kraju prelazi u AIDS (uznapredovali stadiji HIV infekcije). Brojni mikroorganizmi s kojima se čovjek svakodnevno suočava i uspješno ih svladava, u bolesnika s AIDS-om dovode do nastanka širokog spektra upalnih bolesti koje na kraju dovode do smrti.

Osoba koja je zaražena virusom HIV-a, ne mora imati i AIDS. Dijagnoza AIDS-a se postavlja na temelju različitih pretraga: broja T-limfocita (CD4 stanica), prisutnost p24 antigena, prisutnost oportunističkih infekcija i malignih bolesti koje su pojavljuju tijekom HIV infekcije.

Simptomi: različiti od čovjeka do čovjeka; nekima već nakon mjesec dana se pojavljuju prvi simptomi. Prehlada, vrućica, glavobolja, malaksalost i povećani  limfni čvorovi ispod pazuduha, prepona ili na vratu, brz gubitak težine, suhi kašalj, noćno preznojavanje, dugotrajan i neobjašnjiv umor, proljev koje traje duže od tjedan dana, bijele mrlje ili neuobičajeno crvenilo jezika, usta ili ždrijela, upala pluća, gubitak pamćenja, depresija, i/ili drugi neurološki poremećaji....

Ne propustite