Održana sjednica Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda PSBiH

Bosna i Hercegovina
Održana sjednica Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda PSBiH
Na sjednici Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2015. godinu.

Na sjednici Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2015. godinu.

Usvojeno je Izvješće o reviziji Izvješća o izvršenju Proračuna institucija BiH za 2015. godinu. Povjerenstvo je usvojilo i zaključak koji će biti upućen Domu naroda, a kojim se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da najkasnije do kraja siječnja 2017. godine razmotre revizorsko "Izvješće o reviziji izvršenja Proračuna institucija BiH za 2015. godinu", i da zajedno kreiraju "Program aktivnosti i mjera" koje će se poduzeti u pravcu prevazilaženja nedostataka u poslovanju prezentiranih u revizorskom izvješću i preventivnih mjera kojima će zapriječiti ponavljanje istih nalaza revizije u narednim izvješćima revizije.

Navedeni "Program aktivnosti i mjera" treba se javno objaviti najkasnije do kraja veljače 2017. godine na internet stranicama Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH, a da se u kopiji dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH u istom roku.

Usvojen je i zaključak koji će biti upućen Domu i kojim se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da promptno pristupe sveobuhvatnoj realizaciji preporuka revizije koje su sadržane u tekstu „Izvješća o izvršenju Proračuna institucija BiH za 2015. godinu». Od tih institucija također se traži da Povjerenstvu za financije i proračun Doma naroda PSBiH najkasnije do 1. ožujka 2017. godine dostave informaciju o realizaciji preporuka iz Izvješća.

Usvojen je i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da posebnu pozornost posvete jačanju sustava unutarnjih kontrola, te da, u cilju povećanja učinkovitosti financijskog poslovanja i pouzdanosti financijskih izvješća, uspostave odgovarajući sustav unutarnjih kontrola kojima će smanjiti rizik od ponavljanja istih ili pojave novih grešaka u svom financijskom poslovanju.

Primljena je k znanju informacija tajnika Povjerenstva s tematske sjednice o temi: „Problemi u radu Ureda za razmatranje žalbi BiH“. U cilju otklanjanja uočenih problema i poboljšanja stanja unutar Ureda, Povjerenstvo je usvojilo nekoliko zaključaka. 

Među ostalim, Povjerenstvo za financije i proračun Doma naroda PSBiH zadužilo je Ured za razmatranje žalbi da izradi detaljnu analizu svih zaostalih spornih predmeta iz 2013./2014. godine, tako da razdvoji predmete koji su vremenom postali bespredmetni (s obzirom na to da su određena ugovorna tijela, sukladno svojim potrebama za funkcioniranjem, nastavila postupak, dodijelila i realizirala ugovore bez obzira na žalbu ili su ugovorna tijela odustala od predmetnih nabava) i da ostatak predmeta, sukladno raspoloživim resursima, razmjerno podijeli podružnicama i sjedištu URŽ-a u Sarajevu, bez obzira na vrijednosni i teritorijalni cenzus, te ih bez odgode okonča.

Također, Povjerenstvo je zadužilo Ured za razmatranje žalbi BiH da žurno rješi problem softvera za upravljanje predmetima koji im je doniran, te da planirana sredstva koja su mu odobrena u proračunu za 2017.godinu preraspodijele za unaprjeđenje sustava automatizacije i informatizacije i razvije službenu web stranicu Ureda, kao i da žurno ispuni obvezu kada je u pitanju objavljivanje odluka, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Ne propustite