Ljajić najavio izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo

Region
Ljajić najavio izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo
Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Istanbulu kako je sigurno da ekonomija ne može riješiti političke probleme koji postoje, no poručio je da ekonomija otvara put da se takvi problemi riješe na daleko jednostavniji način.

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Istanbulu kako je sigurno da ekonomija ne može riješiti političke probleme koji postoje, no poručio je da ekonomija otvara put da se takvi problemi riješe na daleko jednostavniji način. Ljajić je danas u Istanbulu prisustvovao 2. Trilateralnom poslovnom forumu BiH-Srbija-Turska, kao i trilateralnom ministarskom sastanku sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zeybekcijem i bh. ministrom Mirkom Šarovićem. Ljajić se osvrnuo na važnost trilaterale, kao i na ono što se uradilo u dosadašnjem periodu u njenom okviru.

"Sigurno je da imamo napredak. Nije to još uvek na zadovoljavajućem nivou, no mislim da je ovo zasjedanje važno zbog nekoliko stvari. Ministar Zeybekci je obećao da je spreman podržati realizaciju jednog velikog infrastrukturnog projekta, razgovarali smo o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo. Već radimo prve korake koji bi mogli da nagoveste realizaciju jednog takvog epohalnog projekta, sa stanovišta interesa obe zemlje, odnosno privrede naših zemalja. Razgovarali smo o proširenju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno obimu roba koje bi se našle na bescarinskom režimu, što će svakako povećati obim robne razmene", rekao je Ljajić.

Istakao je kako se danas otvara i trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije u Istanbulu, što je, prema njegovim riječima, mogućnost da Srbija i BiH predstavljaju svoje turističke i privredne potencijale velikom turskom tržistu. Dodao je kako su danas povezani i privrednici iz tri zemlje. Na pitanje koliko ekonomija može doprinijeti riješavanju neki političkih problema, Ljajić je poručio da ih ekonomija ne može da riješiti, ali da otvara, olakšava prostor, stvara put da se ti problemi na daleko jednostavniji način riješavaju.  Kazao je kako smatra da je potrebno voditi računa o sadašnjosti, o životima, standardu ljudi, a to politika sama po sebi, nikako ne može da riješi.

"Ekonomsko povezivanje, posebno kada imamo u vidu Tursku, može da bude od koristi našim građanima. Sama trilaterala, ukoliko bi bila svedena na političko, bila bi osuđena na propast, jer bi se različito gledalo na ulogu Turske. Kada govorimo o ekonomiji, o povezivanju i trgovini, onda nema razumnog čoveka koji će govoriti protiv toga, posebno ako daje rezultate. Zato sam ja apsolutno opredeljen da ova trilaterala uvek donese nešto novo. Neku korist, konkretno za građane ove tri zemlje", poručio je Ljajić. Srpski ministar je na kraju istakao kako je izvoz Srbije, od 2010. godine kada je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini, povećan za sedam puta. Ljajić je istakao kako se nada da će se Srbija u ovoj godini približiti cifri od 900 miliona evra robne razmjene.

"Nastojimo da uklonimo prepreke koje postoje. Danas smo čuli neke pobleme za kojima se suočavaju turski prevoznici. Ja sam obećao da ćemo vrlo brzo naći način da te probleme rešimo, jer je interes da što više turskih kamiona i prevoznika prolazi kroz Srbiju, taj broj je trenutno 150.000 godišnje", poručio je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ne propustite