Općina Centar finansirala videonadzor u školama sa 20 000 KM

Bosna i Hercegovina
Općina Centar finansirala videonadzor u školama sa 20 000 KM
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području.

Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području. S obzirom da je sigurnost djece jedan od prioriteta ove lokalne zajednice, a u cilju sprječavanja maloljetničke delinkvencije, Općina Centar započela je realizaciju projekta uvođenja videonadzora u jedanaest škola na svom području. Za ovu namjenu iz budžeta za 2016. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 20 000 maraka. 

Potreba za videonadzorom pokazala se zbog pojava maloljetničke delinkvencije, nasilja u školi, uništavanja školske imovine i drugih neprimjerenih ponašanja učenika i trećih osoba, odnosno posjetitelja koji dolaze u školu. Na ovaj način Općina Centar želi znatno povećati stepen bezbjednosti i omogućiti prevenciju i sprečavanje eventualnih neželjenih posljedica. Realizacija projekta će olakšati rad profesorima i nastavnicima, a djeci i roditeljima obezbijediti sigurnije uslove boravka u školi. 

Sredstva u iznosu od 20 0000 KM raspoređena su za sedam osnovnih i četiri srednje škole na području općine Centar. Osnovnoj školi "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" dodijeljeno je 2 500 KM, školama "Musa Ćazim Ćatić" i "Nafija Sarajlić" po 2 000 KM, školama "Hasan Kikić" i "Alija Nametak" po  1 500 KM, Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" 1 000 KM, dok je za školu "Hasan Kaimija" izdvojeno 500 KM. Kada su u pitanju srednje škole na području općine Centar sredstva u iznosu od po 2 500 maraka dobile su Gimnazija Obala i Srednja medicinska škola Jezero, a po 2 000 maraka dobile su Druga gimnazija i Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti.

Ne propustite