Ivo Komšić: Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo

Bosna i Hercegovina
Ivo Komšić: Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo
Čelništvo Grada Sarajeva uz prisustvo nekoliko udruženja i javnih ličnosti obilježilo je godišnjicu zločina počinjenog na Kazanima nad stanovnicima srpske i hrvatske nacionalnosti.

Čelništvo Grada Sarajeva uz prisustvo nekoliko udruženja i javnih ličnosti obilježilo je godišnjicu zločina počinjenog na Kazanima nad stanovnicima srpske i hrvatske nacionalnosti.  Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je zajedno sa delegacijom Srpskog građanskog vijeća – Pokretom za ravnopravnost u BiH obišao spomen-obilježje Kazani na Trebeviću.

Tom prilikom delegacije su položile cvijeće i odale počast nevino ubijenim građanima glavnom grada Bosne i Hercegovine. Posjeti stratištu prisustvovali su i Igor Kamočaji, predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Svetozar Pudarić i potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

"Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo. Ovo je dokaz da se u jednoj pravičnoj odbrani grada mogu desiti zločini ako odgovorni ljudi o tome ne vode računa i ako ih povede strast za osvetom ili nekom politikom", rekao je Komšić.

On je dodao da su Kazani razlog grižnje savjesti građana Sarajeva jer su se oni desili za vrijeme četverogodišnje opsade.

Dunović je rekao da Sarajevu treba više priče o Kazanima kao i spomenik na mjestu gdje su zločine učinili pojedinci iz Armije BiH.

"Među ubijenima je bilo pripadnika Armije i zbog toga treba pričati otvoreno jer niko ne treba štititi zločince. Treba se ograditi od te priče i reći da to nije bila zvanična politika Sarajeva. Moj prethodnik je pokrenuo inicijativu i izdvojio neka sredstva za idejno rješenje za izradu spomenika. I nakon nekoliko godina treba reći da kabinet potpredsjednika FBiH nije tražio taj novac nazad - čak smo spremni izdvojiti dodatna sredstva, ali Grad Sarajevo ništa nije učinio. Prošle godine je postojala priča da bi se do ove godine spomenik mogao izgraditi, tako da mislim da je Gradsko vijeće prava adresa za pitanje što se spomenik nije napravio. Mislim da je to sramota za Sarajevo", rekao je Dunović.

Gradonačelnik je rekao da je komisija pri Gradskom vijeću proglasila Kazane kao značajno mjesto za obilježavanje. 

"Ono što nije uređeno jeste sadržaj spomen-ploče uz imena stradalih ljudi. Mi nismo dobili imena iako smo ih tražili od nekih institucija. Moramo konsultovati historičare da se borba za Sarajevo ne poistovijeti sa Kazanima, ali da se kaže da se desio zločin", rekao je Komšić.

Tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni i ubijani sarajevski civili. Tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH.

Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Dešavanja u Kazanima mnogi smatraju mrljom na časnoj odbrani našeg glavnog grada.

Ne propustite