Počelo demoliranje "Džungle", najvećeg izbjegličkog kampa u Evropi

Svijet
Počelo demoliranje "Džungle", najvećeg izbjegličkog kampa u Evropi
Francuske ekipe počele su sa demoliranjem izbjegličkog kampa u Calaisu poznatijeg kao "Džungla", a očekuje se da će određeni broj migranata odbiti da izađe. Proces napuštanja kampa organizovan je u ponedjeljak, a do sada ga je napustilo više od 2.000 osoba koje su francuske vlasti premjestile uz pomoć autobusa. Izbjeglice i migranti će svoj novi dom naći u drugim centrima širom Francuske.

Francuske ekipe počele su sa demoliranjem izbjegličkog kampa u Calaisu poznatijeg kao "Džungla", a očekuje se da će određeni broj migranata odbiti da izađe.
Proces napuštanja kampa organizovan je u ponedjeljak, a do sada ga je napustilo više od 2.000 osoba koje su francuske vlasti premjestile uz pomoć autobusa. 

Izbjeglice i migranti će svoj novi dom naći u drugim centrima širom Francuske.
"Džungla" je do sada bila simbol migrantske krize u Evropi, a u jednom trenutku u njoj je boravilo više od 7.000 osoba u izuzetno lošim uslovima.

Proces demoliranja trenutno teče mirno, ali postoji bojazan da će određeni broj migranata pokušati ostati čime će rušenje biti usporeno, a postoji i mogućnost eskaliranja nereda i pokušaja prelaska migranata preko kanala La Manche kako bi došli u Englesku.

Kamp se nalazi gotovo na samoj obali, a od mjesta Calais dijeli ga dvostruka ograda.

Prilikom demoliranja neće biti korištene mašine, već će sve biti rađeno ručno kako se ne bi odaslala loša poruka. Cijeli proces će, ukoliko protekne mirno, trajati do petka.

Ne propustite