Nacrt pravila o naknadama za dozvole RAK-a upućen na javne konsultacije

Bosna i Hercegovina
Nacrt pravila o naknadama za dozvole RAK-a upućen na javne konsultacije
U skladu s odlukom Vijeća Regulatorne agencija za komunikacije (RAK), nacrt pravila o naknadama za dozvole Agencije upućen je na javne konsultacije.

 U skladu s odlukom Vijeća Regulatorne agencija za komunikacije (RAK), nacrt pravila o naknadama za dozvole Agencije upućen je na javne konsultacije.

Cilj donošenja tog dokumenta je objedinjavanje postojećih odredbi i visina naknada za sve vrste dozvola koje izdaje Agencija. Nacrtom Pravila o naknadama za dozvole Agencije propisane su dvije vrste naknada: naknada za administrativno tehničku obradu zahtjeva za izdavanje dozvole ili naknada za izmjenu dozvole i godišnja naknada za dozvolu.

Osim toga, nacrt pravila propisuje i proceduru načina plaćanja naknade za dozvolu koja se izdaje prvi put.

Izmjene koje su sadržane u nacrtu pravila, između ostalog, uključuju: iznos godišnje naknade koja se plaća jednokratno, na početku obračunskog perioda, povećan je na 10.000 KM, a od obaveze plaćanja naknada za državni doprinos za korištenje radio frekvencijskog spektra oslobođaju se korisnici dozvola kao što su Predsjedništvo BiH, Služba za zajedničke poslove, Službe za traženje osoba u slučajevima avionskih i drugih nesreća, organizacije koje se na dobrovoljnoj osnovi brinu o očuvanju okoliša, neprofitne organizacije za zaštitu spomenika i kulturnih dobara u BiH, te druge slične institucije i organizacije.

Također, nacrtom pravila uvedena je naplata godišnje naknade za dozvole za korištenje dodjeljenih brojeva i/ili kodova množenjem broja bodova utvrđenih za odgovarajući broj i/ili kod i visine novčane vrijednosti boda, a u oblasti emitovanja, korisnicima Dozvole za televizijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije  uvedena je obaveza plaćanja naknada za dozvole, uz izmjenu načina izračuna naknade, dok je korisnicima dozvole za televizijsko emitovanje putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža umjesto dosadašnjeg paušalnog iznosa od 1.500,00 KM godišnje uveden obračun po istoj formuli, kao i za televizijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije.

Osim toga, obračun godišnje naknade za Dozvolu za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija bit će vršen na isti način kao i za telekomunikacione usluge, a naknade su oslobođeni nosioci dozvola za radijsko emitovanje putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža.

Javne konsultacije na nacrt pravila o naknadama za dozvole Regulatorne agencije za komunikacije su otvorene do 25. novembra 2016., a zainteresovane strane mogu dostaviti mišljenje, primjedbe i prijedloge putem faxa na broj: 033 713 080 i e-mail adrese info@rak.ba ili putem pošte na adresu: Mehmeda Spahe 1, Sarajevo 71000, saopćeno je iz RAK-a. 

Ne propustite