Izetbegović-Rouhani: Otvaranje novog poglavlja odnosa između BiH i Irana

Bosna i Hercegovina
Izetbegović-Rouhani: Otvaranje novog poglavlja odnosa između BiH i Irana
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović doputovao je u zvaničnu posjetu Islamskoj Republici Iran, gdje je u Teheranu dočekan na najvišem državnom nivou.

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović doputovao je u zvaničnu posjetu Islamskoj Republici Iran, gdje je u Teheranu dočekan na najvišem državnom nivou.

Svečana ceremonija dočeka priređena je ispred Predsjedničke palate, gdje je predsjedavajućeg Izetbegovića dočekao predsjednik Islamske Republike Iran Hassan Rouhani.

Nakon tête-à-tête susreta dvojice predsjednika, održan je i sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran. Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju saradnje dvije zemlje na političkom a posebno na ekonomskom planu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, predsjedavajući Izetbegović je naglasio važnost ekonomske saradnje i kazao kako u BiH postoje brojne mogućnosti za ulaganja.

Predsjednik Rouhani je izrazio interes za investiranje te iskazao potrebu za liberalizacijom viznog režima od strane Bosne i Hercegovine prema građanima Irana. Na taj način, olakšao bi se kontakt poslovnih ljudi dvije zemlje, kao i dolazak turista.

Rouhani je izrazio zadovoljstvo dolaskom delegacije Bosne i Hercegovine na njegov poziv te kazao da će ova posjeta dati novu dinamiku odnosima dviju zemalja.

Na sastanku je konstatirano da su se ukidanjem međunarodnih sankcija Iranu ali i predajom aplikacije BiH za članstvo u EU stekli uslovi za otvaranje novog poglavlja međusobnih odnosa između dvije zemlje.

Izražena je nada da se ukidanjem sankcija otvaraju još veće mogućnosti za dijalog što će doprinijeti miru, stabilnosti i poboljšanju situacije u regiji i svijetu. Naglašena je spremnost intenziviranja bilateralnih kontakata na svim nivoima.

Predsjedavajući Izetbegović pozvao je iranskog predsjednika Rouhanija da posjeti BiH, što je on i prihvatio.

Nakon susreta dviju delegacija održana je ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine IR Iran.

Memorandum su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar industrije, rudarstva i trgovine IR Iran, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ne propustite