DODIKOV BAL VAMPIRA: Zašto je izostavio izvođača genocidnih radova Ratka Mladića?

Tema sedmice
DODIKOV BAL VAMPIRA: Zašto je izostavio izvođača genocidnih radova Ratka Mladića?
Jučerašnji bal vampira u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje su poveljama ili odlikovanjima, nisam baš do kraja siguran, okićeni osuđeni ratni zločinci i ubice, novi je dokaz da pljuvanje Milorada Dodika po žrtvama neće biti moguće zaustaviti mirnim putem.

Jučerašnji bal vampira u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje su poveljama ili odlikovanjima, nisam baš do kraja siguran, okićeni osuđeni ratni zločinci i ubice, novi je dokaz da pljuvanje Milorada Dodika po žrtvama neće biti moguće zaustaviti mirnim putem. Pravi povod za ovu papansku provokaciju zbilja je nevažan, kao što su nebitne i reakcije i osude koje stižu iz, uvjetno kazano, suprotnog tabora. Nažalost, u parlamentu Republike Srpske više ne postoji ama baš niko od poslanika iz stranaka što stoluju u ovom bh. entitetu ko ima mrvu obraza i morala pa da se usprotivi proglašavanju zločinaca narodnim herojima. Već sam o tome pisao, a jučerašnji događaj samo potvrđuje – Dodik će vrlo brzo, čim mu se ukaže zgodna prilika, organizirati referendum o otcjepljenju RS-a. Duboko je svjestan da ga na tom putu više niko ne može zaustaviti! Prije svega zato jer je i za prošli referendum dobio plebiscitarnu podršku svih takozvanih opozicionih stranaka na čelu sa SDS-om čiji su kadrovi, za razliku od šverc-komerc Dodika, i u ratu klali za Republiku Srpsku. I drugo, ali, što ono kažu, ne i manje važno, jer su od ovakve Bosne i Hercegovine ruke digli čak i njeni najdosljedniji strani zagovornici, prije svih Sjedinjene Američke Države, čija se vanjskopolitička strategija prema BiH u posljednjih sedam-osam godina svela na pisanje beskorisnih saopćenja koja više niko ne čita, izuzev možda domaćih zaposlenika u Odjelu za medije ambasade smještene u sarajevskoj ulici Roberta C. Frausera, američkog diplomate što je stradao na Igmanu u ljeto 1995. 

S obzirom na to da je, kako rekosmo, Dodik u žestokoj ofanzivi na ustavnopravni, ali i civilizacijski poredak ove zemlje i same Evrope, ne preostaje nam ništa drugo nego da počnemo razmišljati kako što bezbolnije sanirati posljedice takve politike. Jer čemu drugom se imamo i trebamo nadati u situaciji kada vladar RS-a gazi sve pred sobom i kada njegove današnje poteze koliko jučer nismo mogli smjestiti čak ni u sferu naučne fantastike? 

Za sve to vrijeme, njegov jaran iz kafane Barka, smuca se na bračnom putovanju od Beča do Teherana uživajući u luksuzu austrougarskog i persijskog šmeka. Bakir Izetbegović računa da mu je, nakon što je učinio dovoljno za trijumf Mladena Grujičića u Srebrenici, a Stolac prepustio pod komandu nesuvislog Salmira Kaplana – Klička, najpametnije da se na neko vrijeme ispari iz kadra. Najbolje je da me malo nema dok se ove bure i oluje ne stišaju, rezonuje dokazano limitirani sin kojem je sticaj (ne)sretnih okolnosti omogućio da postane prestolonasljednik SDA i fotelje svog oca u Predsjedništvu BiH. A možda je tako i bolje, mislim, da Izetbegović ne povlači nikakve poteze te da privremeno zašuti. Naime, njegova nas je mudra politička doktrina još davno uvjerila da je u svojim najboljim izdanjima u stanju čak i givikt obataliti. 

Odlikovanjem ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, te iskazivanjem pijeteta prema predratnom šekspirologu Nikoli Koljeviću što nesretno stradaše od vlastite zločinačke ruke, društvo iz RS parlamenta podsjetilo nas je na mračne snove njihovih očeva iz ljeta gospodnjih od 92. do 95. Valjda je zato i suza izdajica kanula Karadžićki mlađoj, toj entitetskoj replici Dušanke Majkić, Sonji Zelen. Svi su se republičkosrpski zločinci jučer duhom okupili na jednom mjestu, zajedno i skupa kao nekada. Samo su na jednog nedopustivo zaboravili...

I tako, dok su Dodik i društvo ispijali slavljenički šampanjac, tamo daleko u klimatiziranoj ćeliji ševeningenskog zatvora, tužan, ostavljen i sam, prigodni program PTPC-a gledao je glavni izvođač genocidnih radova i ratni komandant BPC. Zašto ga je Dodik izostavio iz ove priče, sigurno se pitao lično i personalno Ratko Mladić? Greška u protokolu, previd, nepriznavanje nesumnjivih zasluga za likvidaciju stotinjak hiljada ljudi, etničko čišćenje, progone, razaranja...? Ne trči se pred rudu uzalud jer Dodik i ovog puta dobro zna šta radi. Naime, Mladićevo odlikovanje predsjednik Republike Srpske ostavio je za neki važniji datum. Recimo, evo već za nekoliko mjeseci, za 24. godišnjicu stvaranja Republike Srpske koja pada, znaju to dobro i u Tužiteljstvu BiH, 9. januara naredne godine. A do tada, nek se Mladić strpi, biće dana za megdana...

Ne propustite