Namet na vilajet, vlast ne prašta: Evo ko je glasao za povećanje akciza na gorivo!

Aktuelno
Namet na vilajet, vlast ne prašta: Evo ko je glasao za povećanje akciza na gorivo!
Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) je na svojoj 36. sjednici, koja je održana prošle srijede, podržala negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije na Prijedlog zakona o izmijenanama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) je na svojoj 36. sjednici, koja je održana prošle srijede, podržala negativno mišljenje državne Komisije za budžet i finansije na Prijedlog zakona o izmijenanama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Time većina zastupnika nije glasala za prijedlog da se povećaju akcize na naftne derivate za 15 feninga po litri što bi predstavljalo novi udar na džepove ionako siromašnih građana.
Iako ovaj prijedlog aktuelne vlasti nije dobio zeleno svijetlo u Predstavničkom domu PSBiH, potrebno je naglasiti da je veliki broj poslanika, čak njih 15, - redom iz vladajućih stranaka SDA, HDZ-a BiH i SBB-a -  podržao povećanje akciza na gorivo.

Međutim, očekuje se da će se prijedlog povećanja akciza vrlo brzo ponovo naći pred zastupnicima budući da je ovo jedan od zahtijeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske bake za obnovu i razvoj (EBRD). Predviđeno je da se novcem od povećanja akciza na gorivo finansira izgradnja koridora 5-C i druge putne infrastrukture  

Ovo je spisak zastupnika koji su podržali inicijativu povećanja akciza na gorivo:


1. Borjana Krišto (SDA) 
3. Šefik Džaferović (SDA) 
4. Amir Fazlić (SDA)
5. Safer Demirović (SDA)
6. Nermina Kapetanović (SDA) 
7. Hazim Rančić (SDA)
8. Asim Sarajlić (SDA) 
9. Sadik Ahmetović (SDA)
10. Predrag Kožul (HDZ BiH) 
11. Monika Tomić  (HDZ BiH)
12. Nikola Lovrinović (HDZ BiH)
13. Mirsad Đonlagić (SBB)
14. Damir Arnaut (SBB) 
15. Mirsad Isaković (SBB)
16. Fehim Škaljić  (Suzdržan, SBB)

 

 

Ne propustite