Suspendovana voditeljica koja je Morsija oslovila sa "gospodin predsjednik"

Svijet
Suspendovana voditeljica koja je Morsija oslovila sa "gospodin predsjednik"
Egipatske vlasti suspendovale su televizijsku voditeljicu koja je u direktnom programu svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija oslovila sa "gospodine predsjednik". Shukri je čitala vijesti o presudi kojom je egipatski sud u subotu potvrdio 20-godišnju kaznu protiv Morsija zbog optužbu za nasilje odnosno smrtonosne sukobe ispred predsjedničke palate Ittihadiya u istočnom Kairu 2012. godine.

Egipatske vlasti suspendovale su televizijsku voditeljicu koja je u direktnom programu svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija oslovila sa "gospodine predsjednik".
Shukri je čitala vijesti o presudi kojom je egipatski sud u subotu potvrdio 20-godišnju kaznu protiv Morsija zbog optužbu za nasilje odnosno smrtonosne sukobe ispred predsjedničke palate Ittihadiya u istočnom Kairu 2012. godine.

Subotnja presuda je konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Međutim, i dalje može biti ukinuta predsjedničkim pomilovanjem.

Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je u vojnom puču 2013. godine, koji je uslijedio nakon protesta protiv njega. Morsi je bio predsjednik svega godinu dana.

Svrgnuti predsjednik suočio se sa smrtnom kaznom i doživotnim zatvorom zbog optužbi za pokušaj bjekstva iz zatvora i špijunažu. Također, sudi mu se pod optužbom da je vrijeđao pravosuđe.

Morsi, zajedno sa svim svojim saoptuženicima, tvrdi da su optužbe politički motivisane.

 

Ne propustite