Spomenka Hadžić za Novi.ba: U borbi protiv raka dojke ima puno problema, a malo dobre volje da se oni riješe

Aktuelno
Spomenka Hadžić za Novi.ba: U borbi protiv raka dojke ima puno problema, a malo dobre volje da se oni riješe
Povodom 24. oktobra Dana borbe protiv raka dojke, razgovarali smo sa gđom. Spomenkom Hadžić o ovoj teškoj bolesti koja najčešće pogađa žene. Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u BiH. Naravno, ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u zadnje vrijeme je alarmantan porast ovog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

Povodom 24. oktobra Dana borbe protiv raka dojke, razgovarali smo sa gđom. Spomenkom Hadžić o ovoj teškoj bolesti koja najčešće pogađa žene. Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u BiH. Naravno, ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u zadnje vrijeme je alarmantan porast ovog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

Novi.ba: Možete li nam gđo Spomenka reći koliki je broj oboljelih kada je riječ o raku dojke?

Mi imamo nacionalni program za borbu protiv malignih oboljenja, ali nemamo nacionalni registar oboljelih od malignih obljenja tako da možemo govoriti samo o pretpostavkama. Međutim, kad je karcionim dojke u pitanju pretpostavka je da trenutno ima 1300 oboljelih i približno 300 do 500 osoba koje godišnje izgube živote. U BiH postoji Projekt o istraživanju i zdravlju žena i kroz taj projekat svaka žena dobije paketić prve pomoći nakon što bude operisana, a godišnje se podijeli između 1200 i 1400 paketića. Dakle, nema zvaničnih podataka, osim ovih pretpostavki.

Novi.ba: Kako vaše udruženje Renesana pomaže oboljelima od karcinoma dojke?
Kroz naše javne nastupe mi pokušavamo da skrenemo pažnju na ovu bolest i na taj način educiramo žene, ali i muškarce da bi se mogli na vrijeme javiti, jer kada je riječ o ovoj bolesti prevencije nema a postoji samo rano otrivanje. Mi pokušavamo da skrenemo pažnju na probleme bolesnika kada je u pitanju tretman i liječnje, a kroz institucije sistema, provođenjem zakonske regulative pokušavamo da osiguramo da tretman tih pacijenata bude dostojan čovjeka. Također održavamo edukaciju u mjesnim zajednicama, zatim edukacije u privrednim subjektima kao i edukaciju običnih građana u školama. Želim istaći koliko god da se pojavljujemo u javnosti i koliko god da provodimo naše aktivnosti populacija BiH nije svjesna da se ovaj problem tiče sviju nas, a ne samo pojedinaca.

Novi.ba: Kakva je situacija na odjelu za Onkologiju što se tiče kemoterapije i uređaja za radijaciju? 
Nažalost medikamenata kemoterapije nema uvijek. Oni nisu dostupni zbog nedostatka novca, naručivanja malih količina kao i lošeg planiranja. Pošto se radi o uvoznim lijekovima, mora se naručiti određena količina za lokalno tržište koja se odmah mora platiti, a pošto naša država nema dovoljno novca naručuju se manje količine, a da bi se ponovila procedura nabavke lijekova opet se mora prolaziti kroz javne nabavke i pitanje je ''dobre volje'' dobavljača da li će ponovo naručiti te lijekove jer mi predstavljamo malo tržište. 
Što se tiče aparata za zračenje od pacijenata sam dobila informaciju da su sva tri aparata u avgustu bila u kvaru. Naravno svaka mašina ima rok trajanja, moraju se redovno održavati, a s obzirom na finasijsko stanje u našem kliničkom centru veoma je upitno održavanje tih aparata kao i broj pacijenata koji ''prođe'' kroz njih. To se najviše odražava na pacijente, kojima čekanje na kemoterapiju i radio terapiju stvara samo dodatne komplikacije po njihovo zdravlje.

Novi.ba:Šta nam možete reći o inicijativi da se liječenje od malignih bolesti finansira akcizama na duhan i duhanske proizvode?

Udruženja na borbu protiv malignih oboljenja BiH davno su pokrenula inicijativu, tj. kampanju PDV-om protiv raka koja je bila bez uspjeha. Zatim smo pokrenuli inicijativu da se uvedu akcize na duhan i duhanske prerađevine pošto je duhan jedan od uzročnika malignih bolesti, međutim nikad nismo dobili povratne informacije. Lijepa vijest nam dolazi od Federalne vlade koja je odobrila sredstva u visini između 400 i 500 000 KM Federalnom fondu solidarnosti za liječenje djece. Na zadnjoj sjednici Doma naroda kazala sam da se svugdje u svijetu oporezuje luksuz i da bi na taj način mogli osiguramo sredstva za Fond solidarnosti, međutim ta ideja nije naišla na podršku. Nažalost problema je puno, ali jako malo dobre volje da se oni riješe.

Za kraj treba naglasiti da su svi članovi udrženja Renesanse rade isključivo na volonterskoj bazi, i da su se borili i pobjedili rak dojke.    

 

 

Ne propustite