Superjunaci i Hollywood: Ljubav koja traje

Film
Superjunaci i Hollywood: Ljubav koja traje
Film, kao jedan od najraširenijih oblika zabave nastao je 1895. godine u Parizu. Naravno, taj se film razlikovao u mnogo tome od današnjih filmova. Ipak, iako je prvi film ''samo'' prikazao radnike kako izlaze iz svoje fabrike, te godine počela je da se razvija filmska industrija.

Film, kao jedan od najraširenijih oblika zabave nastao je 1895. godine u Parizu. Naravno, taj se film razlikovao u mnogo tome od današnjih filmova. Ipak, iako je prvi film ''samo'' prikazao radnike kako izlaze iz svoje fabrike, te godine počela je da se razvija filmska industrija. Hoolywood, koji je postao najveći izvor filmova u svijetu ispričao je mnoge priče na velikom platnu. Od horor filmova do komedija, od romansi do tragedija, pa su tako i superjunaci dočekali  svojih ''5 minuta'' 
Hollywood se okreće strip junacima   
Prvi strip junaci koji su došli  na veliko platno bili su Spiderman iz Marvel univerzuma, Batman i Superman iz DC Comics-a. Hollywood se odlučio za ove junake zbog toga što su oni bili najpopularniji u svom stip univerzumom.  
Hollywood i Marvel
Prelijepa priča koju su očekivali svi Spidermanovi fanovi počela je 2002. godine kada je snimljen prvi film. Glavnu ulogu Petera Parkera/ Spiderman-a dobio je Tobey Maguire, a njegovu veliku školsku ljubav, Mary Jane Watson glumila je Kirsten Dunts. Jednog od najvećih Spiderman-ovih neprijatelja, Green Goblin-a savršeno je oživio  Willen Dafoe.  Sve što su fanovi očekivali to su i dobili, zahvaljujući specijalnim efektima Spiderman je skakao sa zgrade na zgradu, pleo mrežu i puzao po zidovima, te imao spektakularne borbe u zraku i na zemlji sa Green Gobrlinom.  Film je dobio odlične kritike od svoje publike i zaradio 404 miliona dolara uz uloženih 115 miliona. 
Drugi dio priče o Spiderman-u svoje mjesto na velikom platnu dobio je 2004. godine. Sa istom glumačkom ekipom i novim zlikovcem Dr. Octopusom kojeg je glumio Alfred Molina, fanovi su mogli da vide nove avanture koje proživljava Peter Parker, te njegovu stalnu borbu sa dvojim životom i svim problemima koji imaju mladi ljudi. Drugi dio Spidermana zaradio je 374 miliona dolara uz uloženih 89 miliona. 
Saradnja Hollywood-a i Spidermana nastavila se i kroz treći film sa Tobey Maguire, Kirsten Durst, James Franco, a kao novi zlikovci u filmi se pojavljuju New Goblin ( James Franco), Sandman (Tomas Haden Church) i Venom ( Topher Grace). Treći nastavak o Peter Parkeru nije donio ono što se od njega očekivalo, te nije dobio dobre kritike od svojih fanova. Ipak, film je zaradio 263 miliona dolara uz uložena 63 miliona. Treći dio sage o Spidermanu  je i zadnji film u kojem je Tobey Maguire glumio popularnog strip junaka.
Hollywood i DC Comics 
Prvi Batman-ov film na velikom platnu fanovi DC Comics-a dočekali su 1989. godine. Batman kao najrealniji supeheroj sa najvećom bazom fanova u DC-om univerzumu bio je logičan izbor za ekranzaciju na velikom platnu. Tamnog viteza u prvom filmu glumio je Michael Keaton, a Batmanovog najvećeg i najopasnijeg protivnika glumio je veliki Jack Nicholson. Ovaj film Batmana je prikazao mnogo realnije nego njegova TV serija u kojoj je glumio Adam West. Publika koja je gledala prvi Batmanov film na velikom platnu mogla je da vidi legendarni Batmobile, Batmana sa svim svojim spravama i uvijek opasnog Jokera. Film je inkasirao 412 miliona dolara uz uloženih 48 miliona. 
Nastavak sage o Batmanu 1992. godine donosi novi film pod nazivom Batman Returns, u kojem ulogu Bruce Wayne/Batmana ponovo uzima Michael Kiton, a glavne zlikovce Pingvina i Catwomen glume Dany DeVito i Michelle Pfeiffer. Zahvaljujući glumčkoj postavi film je zaradio 267 miliona dolara uz uloženih 80 miliona.  Avanture Tamnog viteza su se nastavile, a novi nastavak snimljen je 1995. godine. U ulozi Batmana ovaj put pojavljuje se Val Kilmer, a uloge zlikovaca Two-Face i The Riddler-a preuzeli su Tommy Lee Jones i Jim Karey. Nicole Kidman se pojavljuje u ulozi doktorice Chase Meridian. Zahvaljujući izvedbi glumačke postave filma Batman Forever je zaradio ukupno 337 miliona dolara, a fanovi su ovaj film ocjenile kao prosječan. 
Posljedni film u sagi o Tamnom vitezu bio je Batman and Robin koji je snimljen 1997. godine. Ulogu Batmana preuzeo je George Cluni, dok Robina glumi Chriss O'Donnell. Kao glavni zlikovci u ovom filmu pojavljuju se Poison Ivy i Mr. Freeze koje glume Uma Thurman i  Arnold Schwarzenegger. Uz do sada standardni duo pojavljuje se i Batgirl koju tumači Alicia Silverstone. Film je ukupno zaradio 238 miliona dolara. Četvrti dio o Batmanovoj borbi za pravdu dobio je negativne kritike, a sam režiser je priznao da je napravio veliki broj grešaka u ovom filmu.
Hollywood danas i sutra
Poučeni lekcijama koje su im pružili Batman i Spiderman u daljoj i bliskoj prošlosti, Hollywood je opet svoju pažnju posvetio svijetu stripa i njegovim junacima. Ipak, iako je novi film Tamnog viteza Batman Begins kojeg je režirao Christofer Nolan, a ulogu Batmana dobio Christian Bale postigao veliku uspjeh, pravi BOOM u svijetu filma pravi IRON MAN.  Marvelov junak koji nije popularan kao Spiderman, pokrenuo je pravu lavinu u oživljavanju strip junaka na velikom platnu. Glavnu ulogu Tony Starka/ Iron Man-a dobila je pomalo zaboravljena hollywoodska zvijezda Rober Downey Junior koji je ovim filmom najavio svoj povratak na velika vrata. Svijet filma dobio je nevjerovatnog junaka, Tony Starka, milijardera koji je svoje bogatsvo zaradio kao proizvođač oružja, koji nakon što biva zarobljen od strane terorista uspjeva da ''vidi'' svijet onakak kakav on zaista jeste. Tony uspjeva da pobjegne od svojih krvnika i odlučuju da napravi robotsko odjelo pomoću kojeg će se suprostaviti nepravdi na svoj način. Zahvaljujući razvijenoj fimskoj tehnologiji fanovi su gledali Iron Man-a kako leti, uništava tenkove, bori se protiv američkih vojih aviona, dakle dobili su Iron Man-a kakvog su očekivali. Film je postigao nevjerovatan uspjeh, zaradavši širom svijeta 582 miliona dolara. Uporedo sa Iron Manom, Batman je ostvario veliki uspjeh. Zahvaljujući realnom prikazu Batmana, uspjeh je bio zagrantovan. Tako je Batman zaradio 412 miliona dolara. Nakon prvih dijelova oba filma dobila su nastavke. Batman-ov drugi film pod nazovom Dark knight ugledao je svjetlo dana 2008. godine, dok su fanovi Iron Man-a morali da sačekaju do 2010. godine da bi mogli da gledaju njegove nove avanture. Drugi Batmanov film dožio je veliki uspjeh i postavio velike standarde. Ulogu Batmana ponovo preuzima Christian Bale, a legendarnog Jokera glumio je Heat Ledger. Zahvaljujući nevjerovatnoj izvedbi Heat Ledgera, Christiana Bale i ostatku ekipe film je zaradio 1 bilion dolara i oborio mnoge rekorde. S druge strane Iron Man je također veoma dobro prihvaćen od strane svoje publike, tako da je film inkasirao 624 miliona dolara. Međutim, sve što je dobro. ne traje dugo. Novi nastavci filmova nisu bili ni približno kvalitetni svojim prethodnicima, iako je Iron Man 3 zaradio nevjerovatnih 1,3 biliona dolara taj uspjeh postigao je zahvaljujući kvaliteti svojih prethodnih filmova. Treći nastavak Batmanove triologije također je zaradio 1 bilion dolara, međutim fanovi nisu bili previše zadovoljni ovim filmom.
Batman i Iron Man imaju jednu zajedničku stvar. Oba filma ostvarila su velike uspjehe. Međutim svaki Iron Man film širio je Marvelov svemir koji će da se prikaže u sljedećem nastavku. Npr. prvi Iron Man-ov film otkvira Shield, Iron Man 2 daje nam ''vijest'' o Captain Amerika i predstavlja nam Red Widow ( Crvenu Udovicu) koja će igrati važnu ulogu u ostalim Marvelovim filmovima i na taj način počeo je da raste Marvelov svemir. Nakon Iron Man-a svoj film dobiva i Captain Amerika, Thor, Guardians of the Galaxy, dok svoje mjesto na filmu iz DC univerzuma dobiva Superman, Green Lanther. 
Enter THE AVENGERS
Svi marvelovi filmovi vodili su prema jednom ostvarenju: THE AVENGERS. Došao je i taj dan. Ostvarenje snova za sve štrebere ( neerds ) i Osvetnici su dobili svoj film 2012. godine. Captain America, Iron Man, Red Widow, Thor, Hulk, Hawk-Eye i Nick Fury svi na jednom mjestu, najmoćniji heroji na svijetu u borbi protiv zlog Lokija i njegove vojske. Borba za spas planete Zemlje, u kojoj možete da vidite cool ekspolzije, dramu, snagu prijateljstva, porodičnu svađu i još mnogo toga dovelo je publiku širom svijeta do stripovskog ludila. Zahvaljujući okupljenim junacima Marvel je zaradio 1,51 bilion dolara širom svijeta i tako postao treći film u historiji po zaradi. 
Filmovi danas i sutra
Zahvaljujući velikom uspjehu The Avengers, Marvel je nastavio da radi po do sada ispobanoj metodi. Snimljen je film Avengers 2, Ant-man, Captan Americ treći dio, a očekuje se i početak snimanja filma Avengers 3. DC univers također želi da unovči svoje junake, pa trenutno rade na projektima ujedinjenja svojih junaka. Publika širom svijeta dočekala je film Batman V Superman, kao i Suicide Squad.
Svemir superjunaka zaista je ogroman i Hollywood trenutno ima puno materijala za snimanje filmova. Međutim, postavlja se pitanje kada će tema superjunaka da postane ''stara'' i šta možemo da očekujemo nakon njih.  

 

Ne propustite