“Folksvagen” raskida saradnju sa istoričarem zbog komentara

Svijet
“Folksvagen” raskida saradnju sa istoričarem zbog komentara
NJemački proizvođač automobila "Folksvagen" raskinuo je radni ugovor sa istoričarem Manfredom Grigerom, usljed medijskih izvještaja prema kojima je on izjavio da je u nedavnoj studiji umanjena povezanost firme sa nacistima. Griger se saglasio sa raskidom ugovora i njega će zamijeniti arhivator Ulrike Gucman. List "Braunšvajger cajtung" piše da je do raskida saradnje došlo jer se Griger našao na meti kritika zbog komentara o izvještaju o aktivnostima "Auto unije" tokom Drugog svjetskog rata. Kompanija "Auto unija" je poslije rata postala "Audi", koji je sada ogranak "Folksvagena". Griger je naveo da je izvještaj pristrasan i da je umanjen odnos zvaničnika "Auto unije" i nacističke elite tokom Drugog svjetskog rata. Prema pisanju lista, ti komentari doveli su ga u spor sa rukovodstvom "Folskvagena".

NJemački proizvođač automobila "Folksvagen" raskinuo je radni ugovor sa istoričarem Manfredom Grigerom, usljed medijskih izvještaja prema kojima je on izjavio da je u nedavnoj studiji umanjena povezanost firme sa nacistima.

Griger se saglasio sa raskidom ugovora i njega će zamijeniti arhivator Ulrike Gucman. 

List "Braunšvajger cajtung" piše da je do raskida saradnje došlo jer se Griger našao na meti kritika zbog komentara o izvještaju o aktivnostima "Auto unije" tokom Drugog svjetskog rata. 

Kompanija "Auto unija" je poslije rata postala "Audi", koji je sada ogranak "Folksvagena". 

Griger je naveo da je izvještaj pristrasan i da je umanjen odnos zvaničnika "Auto unije" i nacističke elite tokom Drugog svjetskog rata. 

Prema pisanju lista, ti komentari doveli su ga u spor sa rukovodstvom "Folskvagena".

Ne propustite