WikiLeaks otkriva: Clinton se oslanja na glasove bh. dijaspore, a kancelarki Merkel BiH nije bitna

Aktuelno
WikiLeaks otkriva: Clinton se oslanja na glasove bh. dijaspore, a kancelarki Merkel BiH nije bitna
U cjelokupnoj bazi WikiLeaksa nalazi se 27.490 dokumenata u kojima se spominje Bosna i Hercegovina, a posebno su zanimljive prepiske e-mailova koji su upućeni kandidatkinji za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton.

U cjelokupnoj bazi WikiLeaksa nalazi se 27.490 dokumenata u kojima se spominje Bosna i Hercegovina, a posebno su zanimljive prepiske e-mailova koji su upućeni kandidatkinji za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton.

Melanne Verveer, koja je s Clinton bila osnivačica udruženja Vital Voices Global Partnership, a bila je zaposlena kao saradnica Billa Clintona za vrijeme njegovog mandata, je spomenula u jednom e-mailu poslanom Hillary Clinton Bosnu i Hercegovinu. 

wiki1

U jednom od spornih mailova napisala je kako se upravo vratila s putovanja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dodajući kako se u našoj zemlji nastavila politička paraliza koja zaustavlja napredak. 

Kritikovala je i cjelokupnu podijeljenost u BiH napisavši da su kantoni, entiteti i nacionalna struktura jako komplikovani. 

"Postoji malo usklađivanja propisa i zakona, a tako mnogo segregacije", napisala je Verveer u e-mailu. 

wiki2

WikiLeaks je objavio i sadržaj jednog od e-mailova koji je Johnu Podesti, šefu Izbornog štaba Hillary Clinton, poslao jedan od volontera, a koji je John proslijedio ostatku tima. U sadržaju te prepiske stoji da Hillary mora obratiti pažnju na glasove bh. dijaspore kojih ima u Iowi i Missouriju. 

wiki3

Amitabh Desai, savjetnik za vanjsku politiku Hillary Clinton, dotakao se BiH u raspravama o politici Njemačke spram Grčke. Tokom jula 2015. godine njemačka kancelarka Angela Merkel trebala je doći u BiH, gdje su je planirali pitati kakav je njen stav o grčkoj krizi. 

Taj cijeli plan je propao jer je Merkel odgovorila da je previše zauzeta Grčkom da bi razgovarala o Bosni i Hercegovini.

wiki4

Ne propustite