Martin Schulz: Europskoj uniji prijeti raspad

Svijet
Martin Schulz: Europskoj uniji prijeti raspad
Europska unija suočena je s velikim izazovima, od nezaposlenosti i privredne stagnacije do izbjegličke krize i borbe protiv terorizma, i mnogi europski građani, a posebno mladi, jako su razočarani njome, ali njena dezintegracija bila bi "historijski neuspjeh" koji bi buduće generacije skupo platile, smatra predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Europska unija suočena je s velikim izazovima, od nezaposlenosti i privredna stagnacije do izbjegličke krize i borbe protiv terorizma, i mnogi europski građani, a posebno mladi, jako su razočarani njome, ali njena dezintegracija bila bi "historijski neuspjeh" koji bi buduće generacije skupo platile, smatra predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

"Realnost Europske unije je da nam prijeti raspad. Nemam iluzija o situaciji u kojoj se nalazi Europska unija u ovom trenutku", kazao je Schulz u srijedu na seminaru za novinare o budućnosti Europe u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Brexit i iliberalna kontrarevolucija

"Situacija je prema mom mišljenju dramatična", upozorio je, objasnivši da je Europska unija suočena s prijetnjama izvana i iznutra, ponajprije zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva da je napusti, ali i zbog toga što se dovodi u pitanje temeljnu europsku ideju suradnje između država.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, jedna od članica grupe G7, drugo najjača europska privreda, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta i nuklearna sila, odlučilo je izaći iz Europske unije. Europska unija zbog toga je slabija", kazao je.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je članica grupe G7 i druga europska privreda upravo zato što ima neograničen pristup jedinstvenom europskom tržištu, a preko njega svjetskim tržištima, no toga su se jednostavno odrekli glasom naroda. Zbog toga će oslabiti i Ujedinjeno Kraljevstvo", dodao je.

Kao veliku opasnost Schulz je također istaknuo pozive u nekim državama članicama na "iliberalnu kontrarevoluciju".

"U Europi smo jako dugo imali konsenzus oko ideje Europske unije, ideje da zemlje i nacije surađuju preko granica kroz zajedničke institucije koje su sagradile kao okvir u kojem mogu tražiti ravnotežu između svojih heterogenih privrednih, političkih i kulturnih interesa i okolnosti. Tu ideju sve više osporavaju, ne samo bijesna svjetina nego čak i vlade nekih država članica", kazao je, upozorivši da "neki stranački čelnici u nekim državama članicama pozivaju na, kako kažu, kontrarevoluciju za iliberalna društva".

"Teško da mogu reći da razumijem što je to iliberalno društvo, ali je sigurno suprotno od liberalnog društva zajamčenih individualnih sloboda, individualnih prava, ostvarenja koncepta individualnih života, naših otvorenih, heterogenih društava utemeljenih na slobodi i uzajamnom uvažavanju."

"Ako Europska unija propadne, to neće biti propast institucije nego propast jedne ideje", kazao je Schulz, upozorivši da je europska historija pokazala kakva je alternativa.

Ne propustite