Migrantska kriza,radikalizacija i nasilni ekstremizam u fokusu sastanka SEEMIC-a

Region
Migrantska kriza,radikalizacija i nasilni ekstremizam u fokusu sastanka SEEMIC-a
Sigurnosna situacija u jugoistočnoj Evropi zahtijeva veću odgovornost i zajednički rad svih nas u regionu, rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović danas na otvaranju 8. foruma šefova vojno-obavještajnih službi iz jugoistočne Evrope (SEEMIC) u Kišinjevu (Moldavija).

Sigurnosna situacija u jugoistočnoj Evropi zahtijeva veću odgovornost i zajednički rad svih nas u regionu, rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović danas na otvaranju 8. foruma šefova vojno-obavještajnih službi iz jugoistočne Evrope (SEEMIC) u Kišinjevu (Moldavija). Skup organiziraju Vijeće i Ministarstvo odbrane Moldavije.

- Naš se region suočava s brojnim domaćim izazovima, ali i onima koji potiču iz drugih dijelova svijeta. Što se tiče regionalne sigurnosne saradnje trebamo biti pragmatični, efektivni i okrenuti rezultatima. U tom pogledu ključnu ulogu imaju postojeće inicijative regionalne saradnje - dodao je Svilanović.

- Profesionalci koje se bave vojno-obavještajnim radom su u najboljoj poziciji da iznađu načine za prevazilaženje nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji, uključujući i one koje donose migracije velikih razmjera - rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Moldavije Aurel Fondos.

Osim drugih tema koje se tiču strukovne saradnje, glavne teme o kojima se na sastanku razgovaralo bile su migrantska kriza te korjeni i poticaji na radikalizaciju i nasilni ekstremizam koji vode terorizmu u jugoistočnoj Evropi, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća za regionalnu suradnju.  

Regionalna inicijativa SEEMIC predstavlja skup šefova vojno-obavještajnih službi iz jugoistočne Evrope koju predvodi i kojom kopredsjedava Vijeće za regionalnu saradnju uz još jednog domaćina inicijative koji se mijenja na godišnjoj osnovi, a za 2016. je to Moldavija.

Sljedeće godine će predsjedavajući i domaćin te inicijative biti Crna Gora.

Ne propustite