Maja Mišić: Modna kreatorica bujne i razigrane mašte

Moda i ljepota
Maja Mišić: Modna kreatorica bujne i razigrane mašte
Poznato je da je moda postala jedna od najpopularnijih, ali isto tako jedna od zahtjevnijih grana svjetske industrije. Sve je veći broj novih modnih tehnika i materijala što modnim dizajnerima pruža veliku mogućnost za nastup na tržištu te estetsko izražavanje.

Poznato je da je moda postala jedna od najpopularnijih, ali isto tako jedna od zahtjevnijih grana svjetske industrije.
Sve je veći broj  novih modnih tehnika i materijala što modnim dizajnerima pruža veliku mogućnost za nastup na tržištu te estetsko izražavanje.

Tu mogućnost uživa i godinama upotrebljava modna bosanskohercegovačka dizajnerica Maja Mišić.

Maja je u modnom svijetu više od petnaest godina, te su iza nje mnogobrojne modne revije po gradovima Bosne i Hercegovine, sarajevski vikendi mode- SARAJEVO FASHION WEEK te razni editorijali.

 

1. Majo, za početak nam recite što vas je podstaklo da uplovite u svijet mode?

U svijet mode sam uplovila ne mogu reći sasvim slučajno, moja mama već intenzivno radi više od čertdeset pet godina. Kad sam bila mlađa, uvijek sam htjela te divne haljine koje je radila ali nažalost zbog prevelikog posla nije stizala uvijek da udovolji mojim zahtjevima pa sam odlučila sama da nešto napravim sa šesnaest godina i tako malo po malo ljudima se svidjelo šta radim i ja sam započela ovu svoju avanturu.

2. Kako biste opisali svoj modni stil?

Pa moj modni stil varira od godine do godine, naravno što više radite  i više ste upućeni u taj sviijet mode i vi više napredujete. Prije svega bih rekla da sam napredovala dosta od samih početaka ali jedna stvar uvijek je ista-na mojim kreacijama uvijek moraju postojati boje. Rijetko koristim standardnu crnu, sivu, smeđu, bordo... Mislim da su moje kreacije dosta prepoznatljive baš zbog takvog stila, zbog boja i cvijetova, uglavnom-šarenila.

3. Koji su vaši uzori kada je dizajn u pitanju?

Pa kako da odgovorim na ovo pitanje? Mislim da nemam nekih uzora u modi, možda evo da izdvojim Vivienne Westwood. Njen stil mi je dosta sličan, šarenilo bez pardona u svim godišnjim dobima, otkačene kreacije koje možete nositi svaki dan, naravno tko je dovoljno hrabar za takve stvari.

4. Koliko je vaš rad prihvaćen na bosanskohercegovačkoj sceni?

Općenito, naša scena je siromašna, na žalost moramo gledati zemlje u regiji kako one to rade i iskreno zavidim im. Da vam kažem da sam zadovoljna i nisam baš presretna, toliko talenata a malo smo priznati. Ljudi općenito misle da su kreacije koje rade dizajneri nenormalno skupe ali kažem vam da kod svakog našeg dizajnera možete naći komad odjeće po nekim normalnim cijenama. Ja sam zadovoljna s količinom posla ali da su dizajneri priznati kao umjetnici, e to nisam.

5. Kako teče sam proces izrade vaše odjeće, u čemu pronalazite inspiraciju?

Sama izrada jedne haljine uvijek se desi slučajno, barem kod mene. Inspiracija mi je materijal, ljudi, godišnja doba. U većini slučajeva kada uzmem komad materijala do zadnjeg trenutka ne znam kako će ispasti, na kraju su sve detalji koji čine haljinu, ili kaput, bilo šta.

6. Na čemu trenutno radite?

Trenutno sam u pletenju, recimo da je pletenje moja najveća strast i definitivno je dobro za živce-preporučila bih svakome. Za mjesec dana, kod nas u Mostaru se otvara zimski grad, pa ko želi neka dođe pogledati što se sve može naprviti od obične vunice.

7. Čime se najviše ponosite u svojoj karijeri?

Ponosna sam što sam ostala dvadeset godina na ovoj našoj sceni, čovjek mora biti samo uporan. Toliko je dizajnera bilo u mojim početcima, a sada ih imate samo par u Mostaru. Općenito sam ponosna što se nisam odrekla svog stila radi novca jer uvijek možete raditi stvari koje će se masovno prodavati a možete i živjeti svoj san i pažljivo kreirati haljinu po haljinu. Ja sam se odlučila za ovo drugo, jer mislim da istinski i pravi dizajneri nikad ne odustaju od svog stila i ne kopiraju mase samo da bi zaradili. 

8. Koga biste najradije voljeli vidjeti u svojim kreacijama te kakav je to tip žene kojem najbolje pristaju vaše kreacije?

Pa prvenstveno svoje kreacije želim da vidim na mladim mamama, nekako su mi te žene srcu prirasle i moje su najčešće mušterije, a od nekih poznatih osoba ako baš moram da kažem to bi bila Nina Badrić. Mislim da moje kreacije baš njoj pristaju.

9. I za kraj, recite nam,gdje se vaše kreacije mogu naći?

Sve ono što ja radim možete naći u mom salonu u Mostaru a najlakši put do haljina je preko facebook stranice " Maja Mišić (naivna umjetnica)" ili naše grupe "FASHION STUDIO MAJA MIŠIĆ"

 

Ne propustite