Oduzeta veća količina razne robe u vrijednosti od 115.300 KM

Bosna i Hercegovina
Oduzeta veća količina razne robe u vrijednosti od 115.300 KM
lužbenici Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija privremeno oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti od 115.300 KM.

Službenici Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija privremeno oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti od 115.300 KM.

Na osnovu operativnog saznanja o krijumčarenju robe iz Republike Turske, službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjeru porijekla robe u dvije samostalne trgovačke radnje na području općine Gradačac.

Utvrđeno je da se u objektima nalazi i roba stranog porijekla. Radilo se o robi porijeklom iz Republike Turske i to 6.518 komada raznih tekstilnih proizvoda (trenerke, džemperi, majice i sl.).

Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 100.000 KM, saopćeno je danas iz UINO BiH.

U zajedničkoj akciji ovlaštenih službenika UINO i policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda na područiju Tuzle, izvršen je pregled putničkog vozila jedne osobe te pronađeno i oduzeto 110 kg sitno rezanog duvana tržišne vrijednosti u iznosu od 14.300 KM.

Vlasnik vozila je novčano kažnjeno u iznosu od 1.500 KM.

Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja prilikom operativnog rada na Graničnom prijelazu Rača su, upotrebljavajući opremu i skener  koji su donacija vlade SAD-a kroz EXBS program, pronašli neprijavljena roba u putničkom motornom vozilu.

Pronađene su četiri nove aluminijske felge marke „Aaudi“ tržišne vrijednosti 1.000 KM.

IZ UINO navode da će protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH,  pred nadležnim sudom, biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Ne propustite