Trump odbio da se obaveže da će priznati izborne rezultate

Svijet
Trump odbio da se obaveže da će priznati izborne rezultate
Republikanac Donald Trump odbio je da se obaveže da će priznati izborne rezultate ako izgubi, u završnoj televizijskoj debati s Hillary Clinton.

Republikanac Donald Trump odbio je da se obaveže da će priznati izborne rezultate ako izgubi, u završnoj televizijskoj debati s Hillary Clinton.

- Reći ću vam to na vrijeme - izjavio je on domaćinu debata Chrisu Wallaceu. On je danima tvrdio da su izbori "namješteni".

Debata u Las Vegasu nastavljena je u uvredljivom tonu kada je Trump nazvao Clinton "ružnom ženom". Ankete pokazuju da Trump zaostaje za Clinton u nekoliko ključnih država za izbore nakon što je suočen s nizom optužbi za seksualno zlostavljanje. Završna televizijska debata održana je tri sedmice uoči izbornog dana 8. novembra.

Kandidati su odbili da se rukuju prije i nakon političke debate, pripremajući teren za još jednu raspravu praćenu galamom i međusobnim prekidanjem rivala. Trump je apelovao na republikanski establišment da popuni Vrhovni sud "konzervativnim timom" koji bi poništio ključnu presudu o legalizovanju abortusa u SAD-u i zaštitio bi prava na posjedovanje oružja.  

Također je ponovio obećanje da će deportovati imigrante koje nemaju ispravne dokumente i da će zaštiti američke granice.

Clinton je, u međuvremenu, objavila da će odlučno stati iza LGBT zajednice, braneći pravo na abortus, fokusirajući se na obnovu srednje klase i ravnopravna primanja za žene.

- Vlada ne smije da se miješa u odluke koje te žene donose - kazala je.

U jednom od najnapetijih trenutaka debate, Trump je čak dva puta odbio reći da li će prihvatiti izborni ishod, raskidajući s dugogodišnjom tradicijom zemlje da poraženi kandidat prizna gubitak nakon što se glasovi prebroje.

- To je užasavajuće - uzvratila je Clinton.

- On kleveće i podcjenjuje našu demokratiju. I ja sam, kao pojedinac, zapanjena da neko ko je kandidat jedne od dvije naše najveće stranke zauzima takvu poziciju - kazala je ona, prenosi BBC.

Ne propustite