Armin Avdić za Novi.ba: 'Imamo loše ceste, ali bojim se da bi se povećanjem akciza krpile rupe u budžetu'

Bosna i Hercegovina
Armin Avdić za Novi.ba: 'Imamo loše ceste, ali bojim se da bi se povećanjem akciza krpile rupe u budžetu'
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije usvojio set zakona koji je predviđao povećanje akciza za naftu i naftne derivate.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije usvojio set zakona koji je predviđao povećanje akciza za naftu i naftne derivate. Poslanici nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim je bilo definirano povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga. Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma državnog parlamenta nije podržala principe predloženih zakona i dostavila je Domu negativno mišljenje koje su poslanici usvojili tako da su predložena zakonska rješenja odbijena.

Armin Avdić, magistar ekonomski nauka, za Novi.ba je iznio svoje mišljenje šta bi se dešavalo da je Zakon prihvaćen. Avdić ističe da je u dilemi što se tiče povećanja cijena nafte, ali da se putevi u BiH zaista moraju obnoviti.

''Dok sam čitao informaciju da se razmatra poskupljenje, neodlučan sam glede tog pitanja. Zaista imamo loše ceste u koje se mora uložiti milijarda KM da bi se dovele u pristojno stanje za društvo i privredu, dok sa druge strane posmatrajući cijenu goriva i znajući da sredstva često budu nenamjenski utrošena, čini mi se da je to ipak način da se zakrpe rupe u budžetu, da će se finasirati potrošnja i dobar dio tih sredstava neće otići u infrastrukturu. Međutim, ako bi se donijeli mehanizmi koji će osigurati da taj novac zaista ide u izgradnju infrastrukture, onda bih podržao podizanje cijena", kazao je.

Na naše pitanje da li bi povećanje cijena goriva, značilo i povećanje cijena drugih životnih namirnica, Avdić ističe da ''akcija'' povećanja nafte ne znači i ''reakciju'' povećanja životnih namirnica.

''Povećanje cijena nafte ne mora biti popraćen povećanjem drugih životnih namirnica. Desilo se da kada su padale cijene nafte, cijene namirnica nisu padale sa njima, pa je to dalo pojedinim privrednim subjektima da zarade ekstra profite. Ako bi se ipak u budućnosti cijene nafte povećalo, to definitvno ne bi trebalo dovesti do povećanja ostalih proizovoda'', kazao je Avdić.

On ističe da su ceste u BiH zaista u lošem stanju i njihovo obnavljanje je neophodno, te da se ta obnova mora desiti da bi gađanima BiH donijela mnoge prednosti. 

''Ako bi se ceste obnovile od novca koji bi se prikupio povećanjem cijena nafte, stanovništvo BiH bi imali mnogo koristi od toga. Njihova motorna vozila bi se manje trošila, a samim tim smanjila bi se i potrošnja goriva'', zaključio je Armin Avdić.

(Novi.ba)

Ne propustite