Trumpov pristaša prijeti atentatom i pučem ako Clinton osvoji izbore

Svijet
Trumpov pristaša prijeti atentatom i pučem ako Clinton osvoji izbore
Dok predsjednički kandidat Donald Trump optužuje svoju suparnicu Hillary Clinton za namještanje nadolazećih američkih izbora, korupciju i poziva na njeno zatvaranje, njegovi pristaše idu i dalje od toga.

Dok predsjednički kandidat Donald Trump optužuje svoju suparnicu Hillary Clinton za namještanje nadolazećih američkih izbora, korupciju i poziva na njeno zatvaranje, njegovi pristaše idu i dalje od toga. Na predizbornom skupu u Cincinattiju, Ohio, Wall Street Journal je intervjuirao čovjeka s ogromnom Trumpovom maskom preko lica. Na molbu novinara, skinuo je masku, predstavio se kao Dan Bowman i rekao sljedeće: 

"Mislim da Hillary treba ukloniti. Ako ona dođe na vlast, učinit ću sve što je u mojoj moći da je skinem s vlasti. Ako trebam biti patriot, bit ću."

"Šta to znači?", upitao ga je novinar. Bowman mu je odgovorio: "Shvatite to kako god želite."

Bowmana je na istom skupu intervjuirao i Boston Globe. Tom je prilikom bio još konkretniji: "Ako ona bude u uredu, nadam se da ćemo moći pokrenuti puč. Ona bi trebala biti u zatvoru ili ustrijeljena. Tako se ja osjećam u vezi toga. Imat ćemo revoluciju i maknut ćemo ih iz ureda ako treba. Bit će puno krvoprolića. Ali to će biti potrebno...Učinit ću sve što mogu za svoju zemlju."

Američki Secret Service potvrdio je za Independent da je upoznat s Bowmanovim komentarima, ali da ne komentira postupke zaštite koje provodi.

Trumpov stožer ogradio se od cijelog slučaja: "Odbacujemo nasilje svake vrste i nećemo dopustiti da to bude dio naše kampanje."

Ali, Donald Trump je i sam u kampanji aludirao na mogućnost da "ljudi za drugi amandman", koji garantira pravo na posjedovanje oružja, zaustave Clinton u slučaju da ona osvoji izbore. Njegov savjetnik Al Baldasaro otvoreno je rekao da bi ju trebalo strijeljati. Za Trumpov stožer radilo se samo o sarkazmu. No čini se da barem neki njegovi pristaše poruku tako ne misle.

Prema anketi koju je proveo Morning Consult, čak 73% Trumpovih glasača vjeruje njegovoj sve glasnijoj optužbi da će izbori biti ukradeni. U slučaju da Trump izgubi i odbije prihvatiti poraz, njegovo potpirivanje histerije moglo bi imati ozbiljne posljedice.

Ne propustite