3 prirodna lijeka za borbu protiv akni

Moda i ljepota
3 prirodna lijeka za borbu protiv akni
Najbolja rješenja su često ona najjednostavnija.

Iako se odlazak dermatologu, ili u apoteku čini kao rješenje, svaki put kada vam se koža upali, ipak su često prirodni lijekovi najbolji tretman za akne. Antibiotici i analgetici mogu pružiti kratkoročnu pomoć, ali pretjerana upotreba istih može prouzrokovati druge zdravstvene probleme.

Zašto ne probati sigurnije, istovremeno i jeftinije načine tretiranja problematičnih zona vaše kože?

Parna inhalacija

Ovo je jednostavan i blag tretman koji će vam pomoći da očistite pore lica, riješite se viška masnoće, te pokrenete mikrocirkulaciju kože lica. 

Sve što vam treba je prokuhala voda, peškir i veća posuda. U prokuhalu vodu možete dodati bosiljak, kamilicu, mentu, majčinu dušicu ili lavandu.

Priprema:

Sačekajte da se voda malo ohladi. U međuvremenu isperite lice, kako bi bilo čisto i spremno za tretman. Nagnite lice pažljivo nad posudom i prekrijte glavu peškirem. Ako postane previše teško disati, udaljite još malo lice ili odstranite peškir. Tokom trajanja tretmana (5 – 10 minuta) dišite duboko. Kada završite, odmaknite se od posude i umotajte lice u peškir da koža ne doživi toplotni šok. Kožu ni u kom slučaju ne trljajte, već nježnjo “tapkajte” dok je ne osušite. Nakon parne inhalacije možete nanijeti neke od narednih tretmana koje ćemo vam preporučiti.

Tonik od meda i limuna

Idealan za dubinsko čišćenje pora. Med i limun su antibiotici, tako da ova kombinacija trenutno djeluje, ali i spriječava budući nastanak akni.

Za ovu smjesu trebaće vam pola limuna, dvije kašike meda i manja posuda.

Priprema:

Iscijedite limun u posudu, dodajte med, te promiješajte. Prije nanošenja maske temeljito operite ruke. Zatim nanesite masku nježnom masažom lica. Ostavite da djeluje 5 minuta, zatim isperite lice toplom vodom i posušite peškirem.

Maska od meda, jogurta i cimeta

Cimet, kao i med, posjeduje svojstva antibiotika, dok jogurt smanjuje crvenilo i liječi upalu, što ovu kombinaciju čini idealnim rješenjem za problematičnu kožu.

Za ovu masku potrebne su dvije kašike meda, jedna četvrtina čaše običnog jogurta, čajna kašika cimeta, te manja posuda.

Priprema:

Miješajte med, jogurt i cimet dok ne dobijete glatku masu. Nanesite masku na prethodno očišćeno lice i ostavite da djeluje 5–10 minuta. Isperite toplom vodom i nježno posušite peškirem.

Ne propustite