Damir Mašić za Novi.ba: Građani su postali taoci neriješenih bračnih svađa i odnosa SDA i HDZ-a

Bosna i Hercegovina
Damir Mašić za Novi.ba: Građani su postali taoci neriješenih bračnih svađa i odnosa SDA i HDZ-a
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je počela jutros, odobrena je odluka o prihvatanju Proširenog aranžmana (EEF) kod MMF-a u visini od 720 miliona KM, te odluka o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nastavak izgradnje Koridora 5C. Za novo zaduživanje glasalo je 56 zastupnika, 17 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je počela jutros, odobrena je odluka o prihvatanju  Proširenog aranžmana (EEF) kod MMF-a u visini od 720 miliona KM, te odluka o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nastavak izgradnje Koridora 5C.  Za novo zaduživanje glasalo je 56 zastupnika, 17 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić ispred SDP-a naglašava da sama činjenica kako već više od tri mjeseca nije održana niti jedna sjednica parlamenta, svjedoči da se FBiH nalazi u dubokoj parlamentarnoj krizi, te da isključivu odgovornost za to snosi parlamentarna većina i rukovodstvo Predstavničkog doma.

 

“Građani su postali taoci neriješenih bračnih svađa i odnosa SDA i HDZ-a i to je nedopustivo. Problem je što se sjednica ne održava po tekućim redovnim pitanjima kako bi radili svoj posao i usvajali zakone, već zbog toga da bi naknadno dali saglasnost za nešto što je već završena priča. Bez saglasnosti javnosti i parlamenta, naše vlasti su poslale Pismo namjere kako bi dobile kreditni aranžman i sad mi sve to post festum trebamo potvrditi”, pojašnjava Mašić i dodaje da ova sjednica nikada ne bi bila održana da državnim službenicima, po prvi put nakon dugo vremena, nisu ugrožene plate.

Opozicija je, podsjeća Mašić, sredinom septembra pokušala prekinuti nerad Predstavničkog doma tako što su prikupili dovoljan broj potpisa za održavanje vanredne tematske sjednice o sumnjivoj prodaji dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS-a). On pjašnjava da je rukovodstvo Predstavničkog doma,prema poslovniku, imalo obavezu da u roku od 14 dana odnosno do 30. Septembra, zakaže tu sjednicu.

“Oni su još jednom izvarali parlamentarce na način da nisu primijenili poslovnik, a to je to je rangu nepoštivanja bilo kojeg važećeg zakona FBiH. Čak je Ustavni sud FBiH u svojim tumačenjima vrlo jasno rekao da se odredbe poslovnika oba doma moraju provesti na isti način kao i odredbe Ustava FBiH. To vam sve govori koji ljudi, zapravo, danas vladaju i šta su spremni učiniti da bi zaštitili stranačke i lične interese”, podvlači Mašić koji je na današnjoj sjednici postavio pitanje zbog čega se grubo krši poslovnik i ignoriše volja dovoljnog broja zastupnika za održavanje tematske sjednice.

‘Incidentna’ sjednica 

S obzirom da se uopće ne zna kada će biti održana naredna redovna sjednica Predstavničko doma PFBiH, Mašić napominje da će nadanašnjoj sjednici prikupiti dovoljan broj potpisa za održavanje nekoliko tematskih sjednica.

“Ova današnja sjednica je ‘incident’ u njihovom radu da bi isplatili sebi plate”, kaže Mašić. 

Iako vlast ističe da će sredstva biti iskorištena za poboljšanje poslovnog okruženja, privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta, fiskalnu konsolidaciju i povećanje potencijala za rast privrede, Mašić  tvrdi da će novac neminovno biti upumpan u krpljenje budžetskih rupa.

“Vlast je odavno izgubila kredibilitet kod većina građana FBiH, a i kod međunarodnih kreditora i investitora koji su im dali pare(...)Mi danas samo aminujemo ono što se već desilo, te pare su već stigle u BiH, ali nisu operativne dok parlament ne završi svoj dio. Pravo je pitanje zašto o ovome nismo i prije nego što je poslano Pismo namjere!? Parlament je od Vlade tražio tematsku sjednicu o Pismu namjere, a taj zahtjev je ignorisan. Građani FBiH moraju znati na šta su se vlasti obavezale da bi bobili ta sredstva. To je program aktivnosti koje će se dešavati u narednih nekoliko godina, a od čega će direktno zavisiti kvalitet života i sudbina građana , kaže Mašić i dodaje da je opozicija tražila da se dugo skrivano Pismo namjere pravovremeno objavi javnosti. 

Na pitanje kako je moguće da MMF domaćim vlastima uporno odobrava ogromna sredstva koja, potom, idu na isplatu plata državnih službenika umjesto u razvojne programe, Mašić odgovara je to pitanje koje treba postaviti ljudima koji odlučuju u MMF-u i Svjetskoj banci.                 
   

 

Ne propustite