Svi su složni kad treba pare uzeti: Danas zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH

Aktuelno
Svi su složni kad treba pare uzeti: Danas zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH
Kad treba uzeti tuđe pare, političari se vrlo lako i brzo dogovore. Vjerovali ili ne, nakon punih 97 dana totalnog nerada i uspavanosti, danas, napokon, vanredno zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH!

Kad treba uzeti tuđe pare, političari se vrlo lako i brzo dogovore. Vjerovali ili ne, nakon punih 97 dana totalnog nerada i uspavanosti, danas, napokon, vanredno zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH! Još bi se mi načekali do održavanja sjednice ovih zakonodavnih entitetskih tijela da ne treba, po hitnom postupku, razmatrati odluku o novom zaduženju po Proširenom aranžmanu  (EEF) kod Međunarodnog monetarnog  fonda (MMF), te odluku o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nastavak izgradnje  Koridora 5C.

Interesantno je istaći da je ovo prvi put od osamostaljenja BiH da se odluka o vanjskom zaduživanju razmatrata u jednom zakonodavnom tijelu, što znači da niti jedna prethodna odluka o zaduživanja nikada prije nije razmatrana u državnom ili entitetskom parlamentu. Sve dosadašnje odluke o vanjskom zaduživanju je iskjučivo donosilo Vijeće ministara BiH uz konsultacije sa državnim i entitetskim ministarstvima finansija, bez odobrenja državnog parlamenta, a da li će iko ikada krivično odgovarati za enormno zaduživanje koje će vraćati generacije koje nisu ni rođene, ostaje da se vidi!? Podsjetimo da ukupan vanjski dug  BiH trenutno iznosi 11,9 milijardi KM i nesumnjivo je da će on nezaustavljivo rasti budući da nema drugog načina vraćanja prethodnih dugova bez novog zaduživanja.

 
Tako će se FBiH kod MMF-a zadužiti za novih 295 miliona dolara ili 720 miliona KM, a Republika Srpska je svoj novac već odavno povukla. Kako je već najavljeno, ova sredstva će se iskoristiti za unaprijeđenje poslovnog okruženja, privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje potencijala za rast privrede. Novac će se, također, upotrijebiti za fiskalnu konsolidaciju kako bi se smanjio javni dug u odnosu na BDP, kao i za smanjenje veličine javnog sektora. U planu je da se potaknu kreditne aktivnosti banaka.

 
Međutim, iza priče o provođenju famoznih reformi federalnog premijer Fadila Novalića krije se činjenica da su plate, zbog manjka novca, državnim službenicima počele opasno kasniti. Zato se ovo, brzopotezno zakazivanje sjednica, može protumačiti kao čin da se novo zaduživanje što prije aminuje u federalnom parlamentu kako bi se plate što prije mogle podijeliti.

 

Ne propustite