Trgovina ljudima jedna od najkompleksnijih kriminalnih pojava

Aktuelno
Trgovina ljudima jedna od najkompleksnijih kriminalnih pojava
Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS (MFS-EMMAUS) u Sarajevu, povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, podsjeća da je trgovina ljudima jedna od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo i krši ljudska prava zagarantirana međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS (MFS-EMMAUS) u Sarajevu, povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, podsjeća da je trgovina ljudima jedna od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo i krši ljudska prava zagarantirana međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini su realizirane značajne pozitivne promjene u pravcu harmonizacije pravnog okvira s međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala.

MFS-EMMAUS pomaže borbu države protiv ovog fenomena dugogodišnjim djelovanjem i inovativnim aktivnostima na suzbijanju i prevenciji trgovine ljudima te na izgradnji kapaciteta profesionalaca i jačanja svijesti šire javnosti, navedeno je u saopćenju ove organizacije.

- U posljednjih nekoliko godina uočeno je povećanje broja žrtava trgovine ljudima koji su državljani BiH, posebno maloljetnika koji su žrtve radne eksploatacije i prisilnog prosjačenja. U tom cilju MFS-EMMAUS je kreirao i mobilnu aplikaciju "BAN Human Trafficking", koja je nastala radi edukacije šire javnosti, posebno mladih, o problemu trgovine ljudima i prevenciji ovog oblika kriminala u okviru regionalnog projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“, koji podržava Europska unija.

Kroz interaktivnu igricu i kviz korisnici će se moći upoznati s različitim oblicima trgovine ljudima. Upoznajući se s potencijalnim opasnostima, korisnici će moći prepoznati slične situacije u stvarnom životu i tako zaštititi sebe i ljude u svojoj okolini. Također, bolje razumijevanje iskustava žrtava trgovine ljudima treba da doprinese smanjenju diskriminacije i poboljšanju statusa žrtava - citat je iz saopćenja.

MFS-EMMAUS će u suradnji s partnerskim organizacijama i institucijama realizirati i edukativne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u različitim gradovima u BiH za učenike, njihove roditelje i nastavno osoblje. Učenici će uz pomoć nastavnika informatike moći da se upoznaju s funkcijama BAN mobilne aplikacije i da isprobaju njeno korišćenje.

Ove godine MFS-EMMAUS učestvuje i u kampanji „Konačno pravda“ kojom na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima organizacije civilnog društva iz cijele Evrope, okupljene oko problema trgovine ljudima, pozivaju sve evropske vlade da provedu deset akcionih tačaka kako bi žrtvama trgovine ljudima osigurale pristup pravu na kompenzaciju i uklonile sve prepreke koje žrtve sprečavaju u ostvarivanju tog prava.

Većina evropskih zemalja ima zakonske odredbe koje žrtvama omogućavaju da potražuju naknadu materijalne i nematerijalne štete. Međutim, čak i kada pravni okvir postoji, pravo na kompenzaciju ostaje jedno od prava koje žrtve najteže ostvaruju. Praksa pokazuje da veoma mali broj žrtava raspolaže informacijama i sredstvima pomoću kojih može da potražuje kompenzaciju a još manji broj kompenzaciju i dobije.

Iako je kompenzacija međunarodno priznato pravo žrtava trgovine ljudima, postoje brojne prepreke koje sprečavaju žrtve da ovo pravo ostvare.

Neke od prepreka su nedovoljno razvijena svijest policije i pravosudnog sistema o pravima žrtava, nedostatak pristupa pravnoj pomoći i adekvatnim informacijama za žrtve, odlaganje suđenja i dugotrajni krivični i parnični postupci, kao i povratak u zemlju porijekla prije donošenja presude za žrtve koje su strani državljani.

Žrtvama trgovine ljudima može biti uskraćeno pravo na kompenzaciju i zbog njihovog neregularnog migrantskog statusa ili rada u seks industriji. Međutim, čak i kada im je kompenzacija sudski dodjeljena, žrtve se često suočavaju s problemima pri izvršenju presude.

Žrtve često ne dobijaju dosuđenu kompenzaciju zato što trgovci nisu pronađeni ili zato što su, da bi izbjegli oduzimanje onoga što su stekli izvršenjem krivičnog djela, imovinu premjestili u stranu zemlju ili ne posjeduju imovinu koja se vodi na njihovo ime.

Žrtve trgovine ljudima ne traže svoja prava, uključujući i pravo na kompenzaciju, zato što ne znaju koja prava imaju, nemaju pristup besplatnoj pravnoj pomoći i nemaju dovoljno novca za vođenje sudskog postupka.

Kompenzacija je ključni element pristupa pravdi - predstavlja pravdu za žrtve trgovine ljudima a priznavanje prava na odštetu osnažuje žrtve, pomaže im da uzmu sopstvenu budućnost u svoje ruke i smanjuje rizik za ponovni ulazak u lanac trgovine.

Pomaže žrtvama da se oporave, ali i kažnjava trgovce ljudima i odvraća ih od daljnjih krivičnih djela.

Dok god navedene prepreke postoje, evropske vlade ne ispunjavaju potpuno njihove obaveze iz člana 17 Direktive EU 2011/36/EU, koji zahtijeva da se žrtvama trgovine ljudima omogući kompenzacija, naglašava u saopćenju MFS-EMMAUS.

(FENA)

Ne propustite