Stranački razdor: Da li je na pomolu puč unutar SDS-a?

Bosna i Hercegovina
Stranački razdor: Da li je na pomolu puč unutar SDS-a?
Ostavka Mladena Bosića na mjesto predsjednika SDS-a, kao najjače opozicione stranke u Republici Srpskoj, izbacila je na površinu sav prljavi veš i žestoke unutarstranačke sukobe i razilaženja koji su, sudeći prema svjedočenju u pismu dosadašnjeg potpredsjednika SDS-a Ognjena Tadića, godinama tinjali vješto sakriveni od očiju šire javnosti.

Ostavka Mladena Bosića na mjesto predsjednika SDS-a, kao najjače opozicione stranke u Republici Srpskoj, izbacila je na površinu sav prljavi veš i žestoke unutarstranačke sukobe i razilaženja koji su, sudeći prema svjedočenju u pismu dosadašnjeg  potpredsjednika SDS-a Ognjena Tadića, godinama tinjali vješto sakriveni od očiju šire javnosti. Loš rezultat na lokalnim izborima, možda i neočekivan, ponukao je Bosića da nedavno podnese  ostavku na mjesto lidera ove stranke, pa će na vanrednoj izbornoj skupštini SDS-a, koja je zakazana u nedjelju (danas op.a.) u Banja Luci, biti izabran Bosićev nasljednik. Na kakve su niske grane spali demokratičnost i kadrovski pluralizam unutar SDS-a, dovoljno pokazuje činjenica da je jedini kandidat na poziciju lidera stranke dosadašnji potpredsjenik Vukota Govedarica za kojeg presretni Milorad Dodik otvoreno kaže da je ‘njihov’ čovjek.


“Bosić je za nas bio najbolji predsjednik SDS-a, i ja sam to rekao prve noći kad smo dobili veliku pobjedu, ali smo izgubili Bosića. Međutim, i Govedarica je naš čovjek, i da smo mi mogli birati, vjerovatno bi njega izabrali”, kazao je Dodik na gostovanju u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Dodik je pojasnio kako se uplašio da bi SDS mogao izabrati “nekoga ko može uraditi nešto”, ali se to, na njegovu radost, nije dogodilo. Ova izjava može se protumačiti na način da je Dodik svjestan toga da je Govedarica suviše slab politički protivnik sa kojim će se lako obračunati.

Novi impulsi 


Međutim, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ispred SDS-a Borislav Bojić u razgovor za portal Novi.ba kaže da je Dodik obični bacač dimnih bombi koji gleda da što više zamuti političku scenu u BiH.


“Dodik je, na bazi bacanja političkih bombi, i ovaj put dobio izbore. Ja vjerujem da će narod konačno doći sebi i da ne upada više u zamku takvih vrsta politika kakve on plasira. Čuj Dodikov čovjek Vukota govedarica!? Ko god da je izabran na mjesto predsjednika SDS-a, Dodik bi tražio načina da okarakteriše na način kako njemu odgovara. Ja se sjećam kad su jedan drugoga častili ružnim izrazima, pa sad ne znam da li iko iz toga može zaključiti da se radi o Dodikovom čovjeku. Ako Dodik svoje ljude tako časti tim izrazima, onda to govori kakav je on karakter ”, kaže Bojić u čuđenju.

Bojić ne slaže sa mišljenjem da u SDS-u ne manjka demokratije i napominje da svi članovi stranke imaju pravo na svoje mišljenje. On ističe da su Tadićevi stavovi, koji su izneseni u pismu, samo jedno od mnogih mišljenja koje treba prihvatiti, ali koji ne moraju nužno biti dio zvaničnih odluka organa stranke. I to je, kaže on, sasvim normalna i očekivana stvar.
“On (Tadić op.a.) je iznio svoje viđenje, pa ko bi mogao biti zadovoljan poslije izgubljenih izbora!? Nezadovoljan je i Mladen Bosić, ali je on sigurno povukao poteze koji su korisni za SDS. To je njegova odluka koja je rezultat njegovog promišljanja kao načina da stranka dobije nove impulse na političkoj sceni i to treba pozdraviti. Svaka konstruktivna kritika je predmet rasprave kod nas ” pojašnjava Bojić i dodaje da će stranka dati odgovore na Tadićeva pitanja.              

Nekrunisani predsjednik


Iako su za predsjednika SDS-a bili predloženi i Milovan Miličević i Rade Savić koji su ubrzo ispali iz igre, Govedarica se već sada može proglasiti novim predsjednikom, a da se izborna skupština i ne mora održati. Drugim riječima, Govedarica je novi, doduše, još uvijek nekrunisani predsjednik SDS-a, osim ako se do nedjelje ne desi nešto spektakularno dogodi u mislu da se privremeno zaustavi izbor novog čelnika. Glavni odbor stranke je zahtijevao da, prilikom odabira novog lidera, postoji opšti koncenzus među svim članovima ovo tijela, a to je potvrdila i članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević, koja je istakla kako će se taj ‘koncezus’ očitovati na narednim sjednicama Glavnog odbora. 
Međutim, u spomenutom Tadićevom pismu, iznosi se niz gorućih sukoba, nesusuglasica i problema koji polako nagrizaju stranku iznutra i pokazuju da, jednostavno, ne postoji politički koncenzus ni oko drugih, jednako bitnih pitanja, a kamo li o tome ko će biti novi predsjednik!? Tadić, također, detaljno piše o pojedinim centrima moći, uglavnom smještenim u Istočnom Sarajevu, koji drže konce nad finansijama i i kadrovskom politikom unutar stranke i koji imaju snažan uticaj na onaj dio članstva koji je neprijateljski nastrojen prema trenutnom rukovodstvu.


Bojić ponavlja da postoji koncenzus po pitanju kandidature Govedarice na mjesto predsjednika SDS-a jer je Glavni odbor jednoglasno donio takvu odluku pri čemu niko nije bio ni uzdržan, kamo li protiv.


“Ne onemogućujući da, u skladu sa statutom, i drugi članovi imaju pravo da predlažu kandidate za šefa stranke. Bosić se povukao, to ne znači da je nestao iz stranke, tu je, ali nije predsjednik. Pa šta!? Valjda će to u BiH konačno postati normalna stvar, a ne da ovi predsjednici, koji se pretplate na tu funkciju, misle da niko drugi ne može da radi osim njih. Ovo je jedan od rijetkih demokratskih postupaka”, kategoričan je Bojić. A Tadić se u pismu upravo osvrnuo na statut SDS-a napisavši da pučiste jedino još statut spriječava da preuzmu kontrolu nad strankom.

      
Nismo mi kraljevina


Tadić u svom opširnom pismu naglašava da je Bosić čovjek koji se suprotstavljao korupciji, zalagao za pošten odnos prema politici i da nije želio nove sukobe unutar vlastitog naroda, ali da je, isto tako, svjestan činjenice da nema dovoljnu podršku tog naroda. Razočarani Tadić je naveo da su mnogi unutar SDS-a odmah poletili aplaudirati Bosićevoj ostavci, te da je na sceni otvoreni puč protiv zdravih političkih vrijednosti. 


“I čujem da su mnogi aplaudirali. Gdje vam je pamet? U čiji zagrljaj letite? Da li neko, možda, želi da leti u zagrljaj onim poznatim licima u stranci koji politku žele pretvoriti u rijaliti, ili onima kojima je Bosić peti predsjenik koga žele da potroše, a čija se imena provlače kroz sve afere od Centreksa, Selekt-impeksa, ratnog i poratnog kriminala, privatizacija, pa do današnjih dana. Zbog toga vam otvoreno i pismeno kažem da je na sceni puč protiv zdravih političkih vrijednosti koji ima cilj da SDS pretvori u još jednu od stranaka koje su pod potpunim uticajem mafijaških pipaka i papaka obavijenih oko politike. Nemate pravo na to jer stranka nije vaša nego pripada narodu Republike Srpske”, navodi se u pismu Tadić koji ističe da je presretan što svojom ostavkom na mjesto objavio pauzu planiranom puču i time kupio dodatno vrijeme stranci. On, međutim, nije želio precizirati koji pojedinci ili struje žele izvrštiti taj puč.


U pismu Tadić navodi da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić “na rubu prihvatljivosti” i bez nekih rezultata iza sebe, dok na njegovo mjesto treba postaviti Aleksandru Pandurević jer su, zahvaljujući upravo njoj, pokrenuti predmeti o brojim bankarskim aferama u koje se Dodik dovodi u vezu kao glavno osumjičeni.
“Ne želim komentarisati Mektićev rad u njegovoj kancelariji ili u okviru osnovnih poslova ministarstva koje vodi. Ipak, koliko se ja sjećam samo su dvije upečatljive teme koje je on otvorio. To je pitanje “ko je ženska osoba koja je viđena u društvu sa Miloradom Dodikom na nekom aerodromu” i afera telefonski razgovor Mate Đakovića i Milorada Dodika u kojem se pominje tužilac Goran Salihović. Koliko se sjećam prvu temu otvorio je nakon što su ga prozvali za neki hotelskih račun, a drugu temu otvorio je nakon što je objavljeno da se vodi istraga o njegovoj diplomi. Pametnom dosta”, navodi se u pismu.


Kada je u pitanju  Savez za promjene (SZP), nezadovoljni Tadić navodi da je ovaj opozioni blok izgubio svoj potencijal i da je narušen jer jer Mladen Ivanić odstupio sa liderske pozicije PDP-a, pa je kompletno opoziciono djelovanje prepušteno Draganu Čaviću, Branislavu Borenoviću, Adamu Šukalu i Milenku Mihajlici. Mektić je u neformalnom razgovoru kazao da ne želi komentarisati Tadićeve navode jer se ne želi spuštati na njegov nivo. Pokušali smo dobiti dobiti komentare i od Čavića i Borenovića, ali iz nekoga razloga nisu bili dostupni za razgovor. 


“Biće još gore ako naprasno ode Mladen Bosić. Njegovo rukovodstvo tada činiće Čavić, Mihajlica, Borenović, Šukalo i eventualno Govedarica (u slučaju naprasnog Bosićevog povlačenja). Po mom mišljenju to je nedovoljno ozbiljan tim, a vi slijedite koga god hoćete”, naglašava Tadić u svom pismu.
Savez za promjene, kao alternativa sadašnjoj vlasti, napominje Bojić, neće nestati, ali je pitanje u kojem će obliku nastaviti svoje djelovanje nakon odabira novog predsjednika SDS-a.


“Sigurno će SZP, na neki način, određene politike korigovati sa stvarnim potrebama. Mi nismo kraljevina, vidjet ćemo šta je to što je nama narod ukazao kao nedostatak u našim politika i šta je to što je neophodno i tako ćemo i raditi”, zaključuje Bojić.

Ne propustite