OD 20. DO 22. OKTOBRA

Stručnjaci iz cijelog svijeta na Simpoziju "Muzika u društvu"

Objavljeno:17.10.2016 - 12:28
A A A Times Arial

Deseti međunarodni simpozij "Muzika u društvu" koji organiziraju Muzikološko društvo FBiH i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu bit će održan od 20. do 22. oktobra, a okupit će 50 stručnjaka iz 13 država svijeta. 

Dekan Muzičke akademije Senad Kazić na konferenciji za medije kazao je da će se u Sarajevu ponovo okupiti poznata imena iz svijeta muzike.

"Mnogi naučnici prepoznali su značaj ovog događaja i dolaze u Sarajevo da izlažu svoje radove. Žele da njihov rad bude objavljen u zbirci poslije simpozija", istakao je Kazić.

Najavio je da organiziranje simpozija u budućnosti nije upitno.

S namjerom da za jubilarni simpozij ponudi zajedničku platformu za što veći broj naučnika, organizatori su se odlučili za širu temu o savremenim diskursima o raznim pitanjima muzike iz raznih aspekata.

Predsjednica Muzikološkog društva FBiH Fatima Hadžić kazala je da je generalna tema "Kompozitorstvo malih naroda" za koju su se zainteresirali učesnici iz BiH, država okruženja, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

"Nadamo se da će simpozij otvoriti neke nove perspektive muzičke nauke u BiH i regiji", istakla je Hadžić.

Predstavnici Muzičke akademije najavili su i koncertnu sezonu 2016./17.

Dekan Kazić je istakao da je koncertna sezona Muzičke akademije nekoliko godina unazad prepoznata kao važan kulturni događaj za Sarajevo i šire.

"Akademija je za više od šest decenija utemeljila mnoge smjerove tako da je naša ponuda veoma široka i obuhvata mnoge muzičke žanrove. Rad i djelovanje ćemo predstaviti javnosti", naveo je Kazić.

Muzička akademija u Sarajevu osnovana je 1955. godine.