Svako šesto domaćinstvo u BiH siromašno

Bosna i Hercegovina
Svako šesto domaćinstvo u BiH siromašno
Danas je 17. oktobar Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Bosna i Hercegovina je peta zemlja po siromaštvu u Evropi. Ipak, u našoj zemlji danas tajac - ovaj dan niko ne obilježava, nema zvaničnih podataka, nema informacija, nema strategija za borbu protiv siromaštva.

Danas je 17. oktobar Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Bosna i Hercegovina je peta zemlja po siromaštvu u Evropi. Ipak, u našoj  zemlji danas tajac - ovaj dan niko ne obilježava, nema zvaničnih podataka, nema informacija, nema strategija za borbu protiv siromaštva. 

Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih, penzioneri, ali i brojni radnici godinama unazad preživljavaju na minimalcu. Ipak, ono što je, prema mišljenju analitičara, zabrinjavajuće je to što iako je BiH vodeća u regiji prema broju siromašnih osoba, u našoj zemlji se strategije za borbu protiv siromaštva ne primjenjuju. "Jedna od rijetkih strategija izrađena je 2007. godine međutim ona je završila više kao spisak želja i potencijala"- kazao je za Novi.ba Armin Avdić, magistar ekonomskih nauka. 

Da je situacija u BiH prilično zabrinjavajuća govori i podatak da ovaj 17. oktobar prolazi ''neopaženo'' od institucija BiH. Prema Avdićevim riječima "bh. institucije nemaju previše vremena za siromaštvo, ne samo na ovaj dan, dan borbe protiv siromaštva, već čitavu godinu". "Današnji dan bi trebao da posluži kao dan kada ćemo iznijeti sve podatke koje su institucije postigle u borbi protiv siromaštva tokom čitave godine, međutim to nije slučaj u našoj zemlji" - ističe Avdić. 

Činjenica je, nažalost, da zbog sistemskog kočenja ekonomskog i pravnog napretka Bosnu i Hercegovinu očekuje duga borba protiv siromaštva. Ono što je zabrinjavajuće za našu zemlju je to što, prema mišljenju brojnih analitičara, izlazak iz trenutne krize i siromaštva nije ni blizu, a može potrajati decenijama.      

Inače, u svijetu se Međunarodni dan siromaštva obilježava svake godine 17. oktorba. Generalna skupština UN-a taj dan je odredila za promociju svijesti o potrebi iskorijenjivanja siromaštva u svim zemljama, posebno u onim koje su u tranziciji.

Kategorije siromaštva

Siromaštvo koje se definiše kao nedostatak osnovnih uvjeta za život kao što su hrana, piće i dom predstavlja danas jedan od najvećih problema na globalnoj razini.

Kao i svaki drugi problem koji je rasprostaranjen u svijetu i siromaštvo ima više kategorija. Prema Svjetskoj banci krajne siromaštvo predstavlja preživljavanje sa jednim dolarom dnevno. Međutim, u kategorije siromaštva ubrajaju se i ljudi koji su zaposleni i unatoč poslu ne mogu osigurati osnovne uvjete za život jer se većina njihovih prihoda troši za plaćanje potreba kućanstva kao što su računi za struju, vodu i hranu.  

Ne propustite