Džeko bi mogao do Zlatne lopte: Da li su snovi ostvarivi?

Fudbal
Džeko bi mogao do Zlatne lopte: Da li su snovi ostvarivi?
Edin Džeko igra odlično na početku nove sezone u italijanskoj Seriji A.

Edin Džeko igra odlično na početku nove sezone u italijanskoj Seriji A. 

Bh. fudbaler je postigao sedam pogodaka u osam odigranih kola, te je glavni kandidat za naslov najboljeg strijelca lige. 

Također, napadač Rome će, ako nastavi u ovom ritmu biti jedan od glavnih kandidata za titulu najboljeg strijelca Evrope, odnosno nagradu Zlatna kopačka. Prema UEFA koeficijentima, igrači ekipa iz liga petica se boduju s dva poena po golu, ekipe od 6. do 21. mjesta na UEFA listi sa 1.5 bodom, a ostali igrači sa jednim bodom. 

Tako je Edin Džeko trenutno na šestom mjestu sa 14 bodova, zajedno s Diegom Costom iz Chelseaja i Anthonyjem Modesteom iz Kelna. Za sada, vodeći je napadač Bate Borisova Vitali Rodionov. 

On je postigao 14 golova (1.5) i ima 21 bod. Iza njega su smješteni Vjatseslav Zahovaiko (Flora), Gerard Gohuu (Kairat) sa 19, Yvgeni Kabayev (Kalev) i Christian Gytkjaer (Rosenborg) sa po 18 bodova. Međutim, većina liga gdje igraju ovi manje poznati fudbaleri je završena. 

Zlatna lopta će vjerovatno ponovo pripasti nekom iz najjačih evropskih liga, a prethodne dvije sezonu nagradu je osvajao Cristiano Ronaldo. 

On i Lionel Messi su po tri puta osvajali nagradu u posljednjih šest sezona, a jedini koji je prekinuo njihov niz je Diego Forlan 2009. godine. 

Nadamo se da će Edin odigrati do kraja sezone fantastično i da će po prvi put nagrada pripasti jednom bh. igraču.

Ne propustite