Detalji hapšenja u Crnoj Gori: Sa Dikićem privedeni i ratni zločionci

Region
Detalji hapšenja u Crnoj Gori: Sa Dikićem privedeni i ratni zločionci
Bratislav Dikić (46), bivši šef srpske Žandarmerije, uhapšen je u Crnoj Gori zajedno sa još 19 srpskih državljana zbog, kako tvrde u Podgorici, namere da izazove nerede na dan crnogorskih izbora.

Bratislav Dikić (46), bivši šef srpske Žandarmerije, uhapšen je u Crnoj Gori zajedno sa još 19 srpskih državljana zbog, kako tvrde u Podgorici, namjere da izazove nerede na dan crnogorskih izbora.

Kako pišu srbijanski mediji, Dikić je u petak otputovao iz Niša za Beograd, kako kažu njegovi poznanici, u odijelu, a u Crnu Goru je stigao u subotu.

- Uhapšen je u noći između subote i nedelje oko 1.30 sati u okolini Podgorice. Osumnjičeni su automobilima stigli u Podgoricu gdje su se rasporedili u najmanje tri grupe s instrukcijama da rasporede oružje na različite lokacije. Grupa je privedena prilikom obilaska jedne od tih lokacija, odnosno skladišta oružja i municije. Među uhapšenima je navodno i troje ljudi koji su se ranije dovodili u vezu s ratnim zločinima. Pod nadzorom je također još jedna grupa koja je stigla iz jednog grada u unutrašnjosti Srbije - kaže izvor Blica.

Kako navode crnogorsdke Vijesti, Dikić je stari poznanik sa direktorom crnogorske policije Slavkom Stojanovićem, koji se juče oglasio pisanom izjavom povodom ovog hapšenja.

List navodi da veze Dikića i prvog čovjeka crnogorske policije datiraju iz 2010. godine kada je Dikić bio njihov gost u Podgorici i kada je uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije.

Hapšenje penzionisanog generala MUP-a Srbije, čije su službovanje pratile brojne kontroverze i koji je nakon što se razbolio od karcinoma otišao u invalidsku penziju prošle godine, odjeknulo je i u regionu, ali i u svjetskim medijima.

Kako je saopšteno iz MUP-a Crne Gore i Specijalnog tužilaštva, državljani Srbije na čelu sa Dikićem sumnjiče se da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam. Sumnja se da je Dikić navodno početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirao grupu sa planom da u slučaju da DPS proglasi pobjedu, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a potom zauzmu prostorije Skupštine i proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija.

Prema tom scenariju, on je planirao da uhapsi predsjednika crnogorske vlade Mila Đukanovića.

Dikić je saslušan juče u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore.

Uhapšeni su i Kristina Hristić (39), Vladimir Božović (21), Nikola Đorđević (21), Stefan Velimirović (25), G.K. (17), Bojan Kovačević (40), Luka Đorđević (18), Branko Milić (61), Milan Dušić (59), Dragan Maksić (40), Srboljub Đorđević (52), Aleksandar Čurović (33), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (33), Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević (42), Miloš Aćimović (26), Ivica Matić (36) i Perica Andrić (39), dok se traga za Aleksandrom Sinđelićem.

Državni vrh u Srbiji je ostao bez teksta i saopštio da ih o hapšenju niko nije obavijestio. Đukanovićeva vladajuća partija je grupu povezala sa opozicijom, a opozicija opet sve nazvala „Milovim spinom“.

Komandant, „mali Legija“ i politika

Bratislav Dikić (46) za šefa srpske Žandarmerije došao je početkom juna 2009. godine, u vrijeme dok je Ivica Dačić bio ministar policije. Nosilac je Ordena za hrabrost, Ordena za zasluge u odbrani i bezbjednosti zemlje i Ratnog krsta.

Smijenjen je u julu 2013. godine, a njegov mandat obilježio je niz skandala koji su potresli ovu elitnu jedinicu, uključujući i hapšenja pripadnika za iznude i ubistva, kao i njegov lični sukob sa tadašnjim načelnikom UKP-a Rodoljubom Milovićem.

Dikić je bio optuživan i da želi da stvori novi JSO u kom bi on bio takozvani mali Legija. Dikić je odnedavno i zvanično penzioner, a osnovao je i političku partiju Patriotski pokret Srbije.

Ne propustite