Vahid Ćosić: Sve sam radio po zakonskim propisima [VIDEO]

Bosna i Hercegovina
Vahid Ćosić: Sve sam radio po zakonskim propisima [VIDEO]
Sigurnosna situacija u Sarajevu više nije zadovaljavajuća. Od danas je prema riječima komesara sarajevske policije situacija "sigurno-povoljna". Šta to znači vjerovatno ni sam ne zna. Međutim, ono što je znano je da iako su Vahida Ćosića za nerad prozvali kako građani, tako i kantonalna Vlada, premijer, ali i pojedini lideri političkih stranaka on neće dati ostavku jer, kako je kazao, nije uradio ništa što krši zakonske propise.

Sigurnosna situacija u Sarajevu više nije zadovaljavajuća. Od danas je prema riječima komesara sarajevske policije situacija "sigurno-povoljna". Šta to znači vjerovatno ni sam ne zna. Međutim, ono što je znano je da iako su Vahida Ćosića za nerad prozvali kako građani, tako i kantonalna Vlada, premijer, ali i pojedini lideri političkih stranaka on neće dati ostavku jer, kako je kazao, nije uradio ništa što krši zakonske propise. 

"Onda kada policijski komesar bude radio suprotno zakonskim odredbama i kada to bude zasnovano na snazi materijalnog dokaza spreman sam odgovarati" - kazao je Ćosić.  A kada će Ćosić odgovarati za fingiranje izvještaja o radu MUP-a KS pitanje je za milion dolara. S druge strane, ako njega pitate fingiranja nikada nije ni bilo uprkos dokazima koje je Novi.ba, u tekstu "Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća", ili kako je Ćosić falsifikovao godišnje izvještaje" izbacio netom prije vanredne press konferencije koju je Ćosić organizovao ne bi li makar malo umanjio gnjev građana i pokušao se u najmanju ruku oprati od situacije u koju je sam sebe doveo. 

"Odgovorno tvrdim da nijedan podatak niti statistički, niti analitički nije friziran niti prikazan u Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, to su čiste medijske špekulacije" - kazao je Ćosić. Ne mogu se izvještaji frizirati, tvrdi on, jer na to obavezuje Zakon o krivičnom postupku.  

"Odgovorno tvrdim da sam u svim situacijama postupio u skladu sa zakonom" - kazao je Ćosić. S tim u vezi dobili smo i vješt odgovor na pitanje kako objasniti razliku u izvještajima Tužilaštva i MUP-a KS.

"Napravićemo mješovitu radnu grupu pa ćemo analizirati svaki događaj i svaku prijavu i tako utvrditi jesu li izvještaji frizirani ili nisu."

I dok mješovita radna grupa bude utvrđivala je li tačno ono što bi trebalo da bude i - i taj posao uredno naplaćivala od novca građana - građani mogu doslovno da se slikaju jer u zemlji u kojoj ni ulicu ne mogu da pređu, a da pritom ostanu živi ništa drugo ne mogu ni očekivati. 

U nastavu pogledajte kako policijski komesar Vahid Ćosić objašanjava friziranje izvještaja i sigurnosnu situaciju u glavnom gradu. 

 

Ne propustite