PREKRŠAJNA BIOGRAFIJA: Policija 18 puta prijavljivala Sanjina Sefića za krivična djela [FOTO]

Bosna i Hercegovina
PREKRŠAJNA BIOGRAFIJA: Policija 18 puta prijavljivala Sanjina Sefića za krivična djela [FOTO]
Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Vahid Ćosić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako je policija u posljednjih devet godina protiv Sanjina Sefića, osumnjičenog za ubistvo dvije studentice prije nekoliko dana u Sarajevu, pokrenula čak 18 krivičnih prijava. Tužilaštvo KS je samo jednom reagiralo, te su Sefiću izrekle uvjetnu osudu.

Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Vahid Ćosić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako je policija u posljednjih devet godina protiv Sanjina Sefića, osumnjičenog za ubistvo dvije studentice prije nekoliko dana u Sarajevu, pokrenula čak 18 krivičnih prijava. Tužilaštvo KS je samo jednom reagiralo, te su Sefiću izrekle uvjetnu osudu.

Komesar Ćosić je kazao da je osumnjičeni Sanjin Sefić u MUP-u KS 47 puta evidentiran zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu te zbog nanošenja tjelesnih povreda i krađa.

Prvi put, Sefić u policijske dosjee ulazi kao šesnaestogodišnjak. Naime, 2007. godine policija Kantona Sarajevo podnosi izvjetaj o počinjenom krivičnom djelu protiv njega zbog krivičnog djela nanošenje teške tjelesne povrede. Propisana kazna za ovo krivično djelo je od jedne do pet godina zatvora. Po ovoj prijavi policije, pravosudni organi nisu ništa poduzeli.

Godinu kasnije, Sanjina Sefić, kao maloljetnik, prijavljen je da je počinio 15 krivičnih djela. U pitanju je 14 krivičnih djela razbojništvo, iz člana 289. Krivičnog zakona FBiH. Kazna propisana za ovo krivično djelo je od jedne do deset godina zatvora. Pravosudne institucije nisu poduzele ništa. Iste godine, Sanjin Sefić je prijavljen i zbog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju. Pravosudne institucije nisu reagirale.

Godine 2010. policija dokumentuje i prijavljuje Sanjina Sefića za krivično djelo izazivanje opće opasnosti. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine zatvora. Pravosudni organi nisu reagirali.

Iste, 2010. godine Sanjn Sefić prijavljen je zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Propisana kazna za ovo krivično djelo je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do tri godine. Pravosudni organi su reagirali i 13. februara 2015. godine Sanjina Sefića osuđuju na 8 mjeseci uslovnog zatvora s rokom kušnje od godinu i po.

Dakle, da saberemo, da je pravosuđe reagiralo na vrijeme, i Sanjinu Sefiću izricalo samo minimalnu kaznu zatvora, on bi u zatvoru proveo 16 godina.

No, to nije sve. Kada je u pitanju kršenje saobraćajnih propisa, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo nadležnom Općinskom sudu u Sarajevu protiv Sanjina Sefića podnijeli su čak 47 prekršajnih naloga. Unatoč tome, Sefić je nesmetano upravljao motornim vozilima, pa je tako 10. oktobra ove godine u Sarajevu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije studentice koje su prelazile ulicu. A da je pravosuđe (Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i Općinski sud Sarajevo) postupalo po prijavama MUP-a KS, Sanjin Sefić bi te noći bio u zatvoru.

Komesar Vahid Ćosić je i detaljno pojasnio kada je i kako raspisana potjera za Sanjinom Sefićem.

"Želim obavijestiti da su policijski službenici za saobraćaj poduzeli sve mjere i radnje s ciljem prikupljanja informacija da se dođe do počinitelja djela. Operativnu podršku službenicima pružili su svi na području Novog Sarajeva. Neposredno nakon izvršenja djela, angažovali smo se da se locira vozilo kojim je izvršeno krivično djelo. Pronađeno je, osigurano, upakovano i prevezeno do gražne jedinice za saobraćaj gdje će se izvršiti vještačenje", kazao je.

MUP KS je obavijestio sve agencije o djelu u 22:45 u noći kada se desila nesreća, a Granična policija je također bila obaviještena, kazao je Ćosić - a po automatizmu, tvrdi, "ta informacija bila je dovoljna da službenici GP izvrše potragu za licem za kojim se traga".

Njegov prolazak je evidentiran u 06:36, a minutu kasnije je prešao granicu sa Srbijom - potvrdio je Ćosić, rekavši da je su u 06:30 službenici GP imali nalog za postupanje.

"Dovoljno je bilo da nakon raspisane potjere za njim - njegov identifikacijski dokument policajac stavi na skener i na njemu bi se pojavila ta informacija da je raspisana potjera. Kako je evidentiran - ne znam, a te informacije će se razmjeniti između nadležnih ministarstava Srbije i Bosne i Hercegovine", izjavio je Ćosić.

Službenici u KS su neposredno nakon prelaska granice Sanjina Sefića saznali neposredno nakon što se do dogodilo.

 

Ne propustite