Narodno pozorište u Sarajevu dobija novi objekat

Bosna i Hercegovina
Narodno pozorište u Sarajevu dobija novi objekat
Kulturni radnici glavnog grada Bosne i Hercegovine uskoro će imati priliku raditi i stvarati u boljim uslovima, s obzirom na to da je planirana gradnja novog objekta s malom scenom do 250 sjedišta. Objekat će se nalaziti u ulici Terezija u sarajevskom naselju Skenderija na prostoru sadašnje radionice NPS-a.

Kulturni radnici glavnog grada Bosne i Hercegovine uskoro će imati priliku raditi i stvarati u boljim uslovima, s obzirom na to da je planirana gradnja novog objekta s malom scenom do 250 sjedišta. Objekat će se nalaziti u ulici Terezija u sarajevskom naselju Skenderija na prostoru sadašnje radionice NPS-a. Projekat za izgradnju objekta je radilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u okviru zgrade nalazit će se i opremljena radionica za izradu scenografija, kao i smještajni kapaciteti za gostujuće ansamble. 

Uprava NPS-a smatra da bi hotelski objekat sa 80 ležajeva znatno smanjio trškove gostujućih ansambala i omogućio dolazak eminentnih svjetskih umjetnika te da bi se za tri godine mogle završiti sve potrebne faze radova. Dodaju također kako su u toku pregovori s potencijalnim investitorima, kao i pripreme za izradu izvedbenog projekta. 

"Planiramo raditi na sadržajima koji će obogatiti naš produkcijski rad te u isto vrijeme pomoći stvaranje boljih uslova za rad na velikoj pozornici Narodnog pozorišta koji se odražava rasterećenjem obima posla. Naše pozorište djeluje u sastavu tri umjetnička segmenta drame, opere i baleta. Lokacija na kojoj će se graditi buduća scena sarajevskog pozorišta je uvijek bila posebna inspiracija rediteljima", navode iz NPS-a.

Površina zatvorenih prostora zgrade prema projektu je blizu 4.200 metara kvadratnih, a neto površina otvorenih prostora blizu 1.100 metara kvadratnih, dok je vrijednost kompletne investicije sedam miliona KM. 

"Očekujemo i velike uštede po pitanju troškova koje imamo za gostujuće umjetnike, razvoj u pravcu samoodrživosti objekta koji se odnosi na najam smještajnog kapaciteta trećim osobama, bolje uslove za rad u našim radionicama i na kraju očekujemo da ćemo dobiti još jedan poseban centar kulturnih dešavanja. Osim toga, ova investicija bi trebala doprinijeti bogatijoj kulturnoj sceni Sarajeva i generalno BiH", dodaju iz kuće kulture na Obali.

Idejni projekat male scene sa smještajnim i drugim pretećim kapacitetima radio je profesor Adnan Pašić s Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje. Dio radova će finansirati Kantonalno ministarstvo za kulturu i sport, a dio potencijalni investitori.

(Klix.ba)

Ne propustite