Predsjedništvo SDA: Potvrđeno da smo najjača stranka u BiH

Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo SDA: Potvrđeno da smo najjača stranka u BiH
Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) konstatovano da je SDA potvrdila poziciju 'najjače' političke stranke u BiH jer je na lokalnim izborima, prema prebrojanim glasovima, osvojila više od 315.000 glasova i povećala broj vijećnika u Federaciji za najmanje 50 - rekao je novinarima potpredsjednik SDA Adil Osmanović, nakon sjednice.

Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) konstatovano  da je SDA potvrdila poziciju 'najjače' političke stranke u BiH jer je na lokalnim izborima, prema prebrojanim glasovima, osvojila više od 315.000 glasova i povećala broj vijećnika u Federaciji za najmanje 50 - rekao je novinarima potpredsjednik SDA Adil Osmanović, nakon sjednice.

U roku  15 dana, kako je rečeno,  Predsjedništvu i Glavnom odboru Stranke, općinske, kantonalne i regionalne organizacije trebaju dostaviti detaljnu analizu lokalnih izbora u BiH sa prijedlogom mjera.

- Koalicija sa Savezom za promjene je stabilna na državnom nivou, kao  i koalicija SDA, SBB i HDZ na federalnom i kantonalnom nivou - potvrdio je Osmanović.

Analizirajući izborne rezultate, Predsjedništvo Stranke je zatražilo da se ponište izbori u Srebrenici, smatrajući da je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUPRS-a u zgradu Općine Srebrenica.

Također, i u pogledu izbora u Stocu, SDA traži da Centralna izborna komisija BiH donese odluku o poništenju tog procesa i da zakaže nove izbore u roku  14 dana.

Predsjedništvo je utvrdilo, dodao je Osmanović, da se  djelovanjem Milorada Dodika trebaju baviti tužilaštva i sudovi, te je naveo da je Dodok  počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti upućujući pretnju Bošnjacima u RS-u.

Zbog osnovane sumnje da je počinio to djelo, kako je rečeno,  SDA će pružiti podršku Bošnjacima u RS-u da podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika.

(Fena)

Ne propustite