Protest ispred Vlade KS završen premijerovim pozivom na sastanak

Bosna i Hercegovina
Protest ispred Vlade KS završen premijerovim pozivom na sastanak
Demonstracije koje su počele danas u 15 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo završene su razilaskom građana nakon što im se obratio premijer Elmedin Konaković. Iako su građani Konakovićev govor ispratili povicima "Ostavka", on im je kazao da će se Vlada očitovati i razmotriti sve zahtjeve te da su spremni svima objasniti šta su zaista nadležnosti te institucije.

Demonstracije koje su počele danas u 15 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo završene su razilaskom građana nakon što im se obratio premijer Elmedin Konaković.

Iako su građani Konakovićev govor ispratili povicima "Ostavka", on im je kazao da će se Vlada očitovati i razmotriti sve zahtjeve te da su spremni svima objasniti šta su zaista nadležnosti te institucije.

"Ova vlada radi koliko može i stalo nam je do svih građana", kazao je Konaković i pozvao predstavnike okupljenih da odrede termin za sastanak.

"Optužili ste Vladu za pet stvari za koje nismo nadležni", dodao je premijer i rekao kako nema ingerencije da se petlja u rad policije i tužilaštva.

Podsjetimo, građani su se danas okupili na drugom protestu zbog nesigurnosti i predali Vladi KS listu sa svojim zahtjevima u kojima traže ostavku premijera i ministra unutrašnjih poslova KS, smjenu komesara policije KS, načelnika sektora uniformisane policije KS, komandira jedinice za saobraćaj KS i glasnogovornika MUP-a, hitnu tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosti te utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u slučajevima kada osobe prolaze bez adekvatne ili bilo kakve kazne.

Sve ovo uslijedilo je nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao Sanjin Sefić kada je projurivši automobilom kroz centar grada na pješačkom prelazu usmrtio dvije djevojke, Editu Malkoč iz Bosanske Krupe i Selmu Agić iz Bugojna.

Nakon protesta u utorak navečer, građani su danas ponovo tražili da se sigurnosna situacija u gradu popravi.

Gradonačelnik Ivo Komšić došao je ispred zgrade Vlade KS i rekao da je u ovoj situaciji svaki građanin Sarajeva tužan i ogorčen te da osjeća grižnju savjesti jer su se ubistva nedužnih ovdje desila. 

"Glavni grad treba biti primjer u saobraćajnoj kulturi. Oni koji nisu ništa poduzimali da se to spriječi su odgovorni. Na prvom mjestu to je policija. Svakodnevno se juri ulicama i prolazi kroz crveno. Napisali su ime žrtava, a njegovo ime su zaštitili. Mi moramo znati gdje je on odgojen, gdje je odrastao u slično. Građani moraju znati ko su ubice koje hodaju gradom", poručio je Komšić i podsjetio na nesreće u kojima su poginule Jelena Opančić, Hava Dovadžija i povrijeđeni građani na stanicama.

Istakao je da policija mora biti bolje opremljena i da ne smijemo dozvoliti da osuđene osobe hodaju ulicom jer nemamo mjesta u zatvorima.

Ne propustite