Četiri službenika Granične policije BiH suspendovana zbog slučaja Sefić

Bosna i Hercegovina
Četiri službenika Granične policije BiH suspendovana zbog slučaja Sefić
Radi se o osobama zaposlenim u Terenskom uredu Višegrad, a oni su privremeno suspendovani sa radnih mjesta dok traje postupak zbog povrede službene dužnosti. Kako je saopćeno na današnjoj konferenciji za medije, istragom je utvrđeno da je MUP proslijedio informaciju o osumnjičenom Sefiću te da je ta informacija bila dostupna svim graničnim prijelazima u zemlji.

Radi se o osobama zaposlenim u Terenskom uredu Višegrad, a oni su privremeno suspendovani sa radnih mjesta dok traje postupak zbog povrede službene dužnosti.

Kako je saopćeno na današnjoj konferenciji za medije, istragom je utvrđeno da je MUP proslijedio informaciju o osumnjičenom Sefiću te da je ta informacija bila dostupna svim graničnim prijelazima u zemlji.

Ipak, Sefić je jutro nakon izazvane saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj su smrtno stradale dvije djevojke, uspio preći granicu na Graničnom prijelazu Uvac i ući u Srbiju.

Ako bude otkriveno da su i druge osobe zakazale u ovom slučaju, bit će sankcionisane, poručili su iz Granične policije. Dosadašnja istraga ne ukazuje na to da je Sefić svjesno pušten preko granice.

Na pitanje o opremljenosti Graničnog prijelaza Uvac rečeno je da je, što se tiče provjere osoba koje prelaze granicu, opremljen kao i svi ostali granični prijelazi te je poručeno da su mnoge osobe lišene slobode upravo na ovom prijelazu.

U Sefićevom slučaju Granična policija sada samo učestvuje u procesu ekstradicije, odnosno preuzima ga i predaje u nadležnost policije.

 
 

Ne propustite