Velika Plenkovićeva potraga za ženama u Vladi

Bosna i Hercegovina
Velika Plenkovićeva potraga za ženama u Vladi
Mandatar Andrej Plenković jučer je potvrdio da Ivana Maletić ostaje u Europskom parlamentu, ali neslužbeno doznajemo da bi šef HDZ-a volio da se njegovu timu priključi jedna druga žena, također iz svijeta financija - Martina Dalić.

Mandatar Andrej Plenković jučer je potvrdio da Ivana Maletić ostaje u Europskom parlamentu, ali neslužbeno doznajemo da bi šef HDZ-a volio da se njegovu timu priključi jedna druga žena, također iz svijeta financija - Martina Dalić.

Bivša ministrica financija iz Vlade Jadranke Kosor navodno je izbor predsjednika HDZ-a, ali zasad su to još neslužbene informacije, koje ni s Dalić jučer nismo uspjeli provjeriti jer je bila zauzeta sastancima izvan Zagreba. Zasad se ne navodi za što bi ona točno trebala biti angažirana. Podsjetimo da je Martina Dalić svojedobno napustila HDZ zbog neslaganja s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i njegovom politikom.

Kultura

Osim Martine Dalić, Plenković bi, navodno, htio više angažirati Mariju Pejčinović Burić, koja je u svojoj bogatoj karijeri bila i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Kad je riječ o Ministarstvu kulture, zasad u kombinacijama, kako kažu u HDZ-u, najbolje stoji Nina Obuljen. No, što je bliže mjestu ministrice, učestaliji su napadi na nju posljednjih dana, pa su je jučer tako napali iz Koordinacije braniteljskih udruga, koje, inače, podržavaju dosadašnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića. Zorica Gregurić uime koordinacije izjavila je kako su otkrili malverzacije u HAVC-u, zbog čega su kazneno prijavili sve članova Upravnog odbora, uključujući Ninu Obuljen.

Znanost

Otkako je šef HDZ-a najavio da će u Vladi biti više žena, u stranci ne prestaju nagađanja o potencijalnim ministricama. Upućeni kažu da ne treba, iako još nije bilo službenih razgovora s njima, odbaciti priče o Ivani Mrkonjić i Dijani Zadravec. Ivanu Mrkonjić, koja je bila državna tajnica u Ministarstvu znanosti, u kuloarima spominju u kombinacijama za obrazovanje i ističu da je riječ o kćeri bivšeg ustavnog suca Ivana Mrkonjića, koji je u dobrim odnosima s Vladimirom Šeksom. Kad je riječ o D. Zadravec, koja se veže za resor zdravstva, neki u HDZ-u kažu da je ne treba otpisati, a drugi tvrde da je u njezinu slučaju više posrijedi samopromocija.

- Koliko znam, s Dijanom Zadravec dosad se nije razgovaralo. Zdravstvo je problematičan resor, a ona nema iskustva u upravljanju takvim sustavima. Osim toga, ni u stranci nije baš omiljena - rekao je izvor iz HDZ-a, ograđujući se na kraju da je ipak još “sve otvoreno”.

Andrej Plenković jučer je u Bruxellesu potvrdio da on i Davor Ivo Stier podnose ostavke na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, a Ivana Maletić i dalje ostaje u EU. To znači da ni posljednji razgovor između Plenkovića i Ivane Maletić europarlamentarku nije naveo da se predomisli i da postane član buduće Vlade.

Europarlamentarka Dubravka Šuica jučer je u Bruxellesu Davora Stiera najavila kao novog ministra vanjskih poslova.

(Jutarnji.hr)

Ne propustite