Prosinečki za Goal: Kako sam stvorio otkriće kvalifikacija!

Fudbal
Prosinečki za Goal: Kako sam stvorio otkriće kvalifikacija!
Robert Prosinečki na klupi Azerbajdžana radi strašno dobar posao, hit je kvalifikacija za SP! Hrvatski stručnjak sa svojom je reprezentacijom u tri kola dohvatio sedam bodova, te je drugi, iza Njemačke, a ispred Norveške, Češke...

Robert Prosinečki na klupi Azerbajdžana radi strašno dobar posao, hit je kvalifikacija za SP! Hrvatski stručnjak sa svojom je reprezentacijom u tri kola dohvatio sedam bodova, te je drugi, iza Njemačke, a ispred Norveške, Češke...

Prosinečki danas se iz Češke zaputio prema Zagrebu, dok je njegova reprezentacija s osmijehom krenula prema Bakuu. Azerbajdžan je u prva dva kola kvalifikacija svladao San Marino (1:0) i Norvešku (1:0), a onda eurposku nogometnu javnost iznenadio remijem (0:0) kod Češke. Azerbajdžanski mediji puni su hvale za hrvatskog stručnjaka, no Robert Prosinečki i dalje ne leti (pre)visoko...

"Evo, rekao bih da smo mi lagano otkriće ovih kvalifikacija. Možda nitko nije očekivao ovakve rezultate od Azerbajdžana, no mi u stožeru smo stvarno vjerovali da možemo napraviti određeni podvig. I da Azerbajdžan može ravnopravno igrati sa svima. Naravno, to nije lako, promijenili smo igrački kadar i vjerujemo u ovo što radimo. A to je ipak najbitnije", rekao je za Goal Robert Prosinečki, pa nastavio:

"Mi stvarno puno radimo. Ma šljakamo po cijele dane! I igrači su sada počeli vjerovati u nas, u svoje mogućnosti, oni sami vjeruju da mogu iznenaditi svakoga. Užitak je raditi s ovakvom skupinom igrača."

U ove kvalifikacije ste krenuli gotovo savršeno!

"Ma dobro, napravili smo dva vrhunska rezultata. Svaka čast San Marinu, to smo morali pobijediti. Ali, ova pobjeda nad Norveškom i remi u Češkoj su stvarno veliki rezultat. Moram biti zadovoljan. U Azerbajdžanu je krenula velika euforija, tamošnji navijači opet dobivaju vjeru u nogomet. Ljudi vjeruju u nas i u naš kadar. Azerbajdžan kroz povijest nije imao takve rezultate, tako da smo svi zadovoljni. No, kažem, vidjet ćemo što će biti dalje."

U prva tri kola samo Njemačka, Belgija, Engleska i Azerbajdžan nisu primili gol! Dapače, Azeri su uz Njemačku napravili najmanje prekršaja tijekom kvalifikacija. Znači, prema svom nogometnom razmišljanju i u Azerbajdžanu - težite igri.

"Dobro, uvijek je lijepo čuti ovakve stvari. Stvarno smo odigrali te dvije (Norveška i Češka) dobre utakmice. Pogotovo ovu protiv Češke. Istina, imali su oni prigoda, ali imali smo ih i mi. Sigurno su svi mislili kako je Azerbajdžan autsajder u tom dvoboju, ali i mi možemo igrati ozbiljan nogomet. I svakim danom djelujemo sve ozbiljnije. Čvrsti smo i pravovremeni u duelu, stojimo blizu suparniku, evo i u Češkoj smo mogli do pobjede. Ali, opet, treba smiriti euforiju, odigrali smo tek tri utakmice."

Robert Prosinečki opet ponavlja:

"Kažem, nemojte misliti da su ovi rezultati stigli slučajno. I u prošlim kvalifikacijama za Euro u Francuskoj smo igrali dobro. I tada smo u Oslu iznenadili Norvešku (0:0), pa s Hrvatskom isto odigrali 0:0, protiv Italijana izgubili 3:1, iako smo u igri bili do samoga kraja, dobili smo Maltu. Ovo je sve epilog našeg rada u protekle dvije godine. Igrači sve bolje prihvaćaju naša razmišljanja, mi želimo da Azerbajdžan igra nogomet. Ne želimo se samo braniti!"

U sljedeće tri utakmice čak dva puta igrate sa Sjevernom Irskom (jednom s Njemačkom), tu se imate priliku i odvojiti od pratitelja.

"Imamo jako tešku grupu, a već smo napravili lagani podvig. I to je bitno. Vraćamo ljudima u Azerbajdžanu vjeru u nogomet. Oni ponovo vjeruju da reprezentacija može napraviti prave stvari. Evo, već u studenom idemo Sjevernoj Irskoj, naravno da su oni veliki favoriti. Bili su na Euru, imaju puno igrača u engleskom nogometu. No, mi ćemo opet pokušati sve da izborimo dobar rezultat, pa i da naša bajka traje još dulje. Bit će teško, ali sve je moguće."

U kratkom ste roku dosta pomladili igrački kadar Azerbajdžana...

"Istina, napravili smo dosta promjena. Evo, u Češkoj mi je u napadu bio 19-godišnjak (Šejdajev), na desnom krilu 21-godišnjak (Alasgarov) i obojica su odigrali odlično. Mi pokušavamo stvoriti Azerbajdžan za budućnost, ne samo za ove kvalifikacije. Možda će nam se biti još lakše kvalificirati za Euro 2020. godine, ipak na to natjecanje ide više reprezentacija. Radimo na tome, stvaramo Azerbajdžan za budućnost", završio je Robert Prosinečki.

Ne propustite