Znate li zbog kojeg instrumenta su horor filmovi tako jezivi?

Zanimljivosti
Znate li zbog kojeg instrumenta su horor filmovi tako jezivi?
U filmovima strave uvijek je muzika ta koja nas više prestraši od samog filma, odnosno jezivim scenama doda ono zbog čega nekada noćima ne možemo spavati. Da li ste se ikada zapitali koji instrument pravi te užasavajuće zvukove? Imamo odgovor – zove se waterphone i često se koristi za stvaranje jezivih zvukova u filmovima. Waterphone je neharmoničan, akustični instrument sa udaraljkama, a sastoji se od rezonatora od nehrđajućeg čelika sa cilindričnim “vratom” i šipkama od bronze različitih dužina i promjera. Instrument je izmislio Richard Waters 1968. ili 1969. godine.

U filmovima strave uvijek je muzika ta koja nas više prestraši od samog filma, odnosno jezivim scenama doda ono zbog čega nekada noćima ne možemo spavati.

Da li ste se ikada zapitali koji instrument pravi te užasavajuće zvukove? Imamo odgovor – zove se waterphone i često se koristi za stvaranje jezivih zvukova u filmovima.

Waterphone je neharmoničan, akustični instrument sa udaraljkama, a sastoji se od rezonatora od nehrđajućeg čelika sa cilindričnim “vratom” i šipkama od bronze različitih dužina i promjera. Instrument je izmislio Richard Waters 1968. ili 1969. godine.

Waterphones je korišten u filmovima kao što su Matrix (1999), Aliens (1986) i mnogi drugi.

Ne propustite