Degutantno: U Atlasu za djecu, Afriku nacrtali u obliku p.....?!

Region
Degutantno: U Atlasu za djecu,  Afriku nacrtali u obliku p.....?!
U knjizi izdavačke kuće „Vulkan“, koja najmlađima treba da olakša upoznavanje svijeta, afrički kontinent je nacrtan kao muški polni organ i ukrašen ilustracijom sunca

Zvuči nevjerovatno, ali u dječjoj knjizi, koja najmlađima treba da olakša upoznavanje svijeta, Afrika je predstavljena kao muški polni organ!

U „Atlasu za djecu“, koji je objavila izdavačka kuća „Vulkan“, afrički kontinent je bukvalno nacrtan kao penis. I ne samo to nego je taj polni organ i dodatno ukrašen ilustracijom sunca na sebi. A da skandal bude još veći, ova knjiga se reklamira kao nešto što će „upoznati djecu sa svijetom u kojem žive na jednostavan, jasan i očaravajući način, koji će ih navesti da razmišljaju o njemu“.

Nisu primijetili grešku

- Ovaj lijep ilustrovani atlas sa više od stotinu naljepnica, sjajnih boja, povešće djecu na divno putovanje svijetom! Uz ovu divnu knjigu „Atlas za djecu“ djeca će moći da nauče mnogo o našoj planeti, kontinentima i zemljama na svakom kontinentu. Svaka stranica sadrži mapu jednog kontinenta. Oko mape ima još mnogo malih slika i zanimljivih podataka. Sa strane su i djeca obučena po običajima svoje zemlje koja drže zastave najvećih zemalja na svakom kontinentu - navodi se u opisu „Vulkanovog“ izdanja.

Međutim, izdavač očigledno nije ni obratio pažnju na to kakva mu se greška potkrala. Jer da jeste, ne bi dozvolio da ovakvo izdanje ode u štampu, a zatim i u prodaju, jer je čak i letimičnim pogledom vidljivo da je Afrika u obliku penisa.

Rješenje misterije potražili smo u „Vulkanu“, ali oni nisu bili raspoloženi da govore o ovom propustu.

Popularan među decom

- Na to pitanje radije ne bih odgovorio - kaže Nebojša Burzan, koji je u ovoj poznatoj izdavačkoj kući zadužen za dječje knjige.

Inače, sporni atlas, koji košta 1.399 dinara, izgleda da je veoma popularan među djecom, jer ga juče nije bilo moguće kupiti u „Vulkanovoj“ knjižari u centru Beograda. Vjerovatno će najmlađima biti ponuđen na predstojećem Sajmu knjiga, ali do tada je, međutim, veoma teško ispraviti grešku. U nekim drugim dopunjenim izdanjima bi trebalo.

U „Atlasu za djecu“ Srbija je predstavljena bez Kosova i Metohije, što je primijetio portal Nedeljnik. U „Vulkanu“ objašnjavaju da je originalni izdavač atlasa iz Rusije, te da nemaju pravo da mijenjaju tekst.
- Na teritoriji Kosova je u originalnom izdanju napisano - Kosovo. U pripremnoj fazi knjige je čak Kosovo bilo druge boje. Na naše insistiranje, i u originalnom izdanju su naši ruski partneri promenili boju Kosova, a mi u delu tiraža koji se štampa za Srbiju nismo ispisali Kosovo - objašnjava Burzan.

Rusija, podsjetimo, nije priznala nezavisnost Kosova, piše kurir.rs.

atlas-2

 

Ne propustite