Grčka odbila dati azil sedmorici odbjeglih turskih vojnika

Svijet
Grčka odbila dati azil sedmorici odbjeglih turskih vojnika
Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, objavili su grčki mediji.

Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, objavili su grčki mediji

Oni dodaju da je ranije u septembru odbijen azil jednom od oficiru, dok se odluka o sudbini osmog odbjeglog vojnika još čeka. Komisija za odobravanje azila u Atini tako je do sada odbila zahtjev za azilom sedmorice od osam pripadnika turske vojske koji su 16. jula, dan  nakon pokušaja jedne frakcije vojske da svrgne vladu, prebjegli u Grčku.

Radi se o dva majora, četiri kapetana i dva podoficira koji su vojnim helikopterom sletjeli u grčku luku Aleksandropulis blizu turske granice. Nakon odluke komisija, odbjegla osmorka je saopćila da su žrtve "bilateralne politike" i da komisija prilikom razmatranja njihovih zahtjeva nije uzelo u obzir međunarodno i evropsko pravo, već se isključivo vodilo bilateralnom politikom.

"Došli smo u Grčku da spasimo vlastite živote, ne želimo postati instrument politike vanjskih poslova ili bilateralnih sporazuma", stoji u saiopćenju koje je objavio njihov advokat.

Ankara je službeno u augustu zatražila izručenje vojnika, optužujući ih za sudjelovanje u propalom puču.

(radiosarajevo.ba)

Ne propustite